خلاصة:
زمینه و هدف: با توجه به این که پوسیدگی دندان از مشکلات مهم سلامت در دنیا است و با توجه به نقش تغذیه در ابتلا به این بیماری، این مطالعه با هدف بررسی نقش الگوهای غذایی بر پوسیدگی دندان انجام شد. روش: مطالعه حاضر، مطالعه مروری نظاممند (systematic review) است که با بررسی پایگاههای اطلاعاتی PubMed، Web of science و Scopus و با استفاده از کلمات کلیدی “diet”، “dietary pattern”و “Dental Caries” و در محدوده زمانی سالهای 2023-2000 انجام شد و همه انواع مطالعات اصیل اعم از کوهورت، مورد- شاهدی و مقطعی به آن وارد شدند. یافتهها: در مجموع، 548 مقاله مورد بررسی قرار گرفتند که پس از غربالگری و بررسی عنوان، چکیده و متن کامل مقالات، 11 مطالعه به مطالعه حاضر وارد شد. نتایج حاکی از تاثیر الگوهای غذایی مختلف شامل الگوهای غذایی شیرین، تنقلات و غذاهای با چگالی انرژی بالا بر پوسیدگی دندان است. نتیجهگیری: پرهیز از الگوهای غذایی شیرین و سرشار از غذاهای با چگالی انرژی بالا در پیشگیری از پوسیدگی دندان موثر است
Background: Considering that dental caries is one of the most important health problems in the world and considering the role of nutrition in this disease, this study was conducted with the aim of investigating the role of dietary patterns on dental caries.
Methods: The current study is a systematic review that was conducted by searching in PubMed, Web of science and Scopus databases. The keywords "diet", "dietary pattern", and "dental Caries" were queried. The search was conducted in the time range of 2000-2023 and all types of original studies including cohort, case-control and cross-sectional studies were included.
Results: In total, 548 articles were examined, and after screening and checking the title, abstract and full text of the articles, 11 studies were included in the present study. The results indicate the effect of different dietary patterns, including the sweet dietary patterns, snacks and high energy-dense foods patterns on dental caries.
Conclusion: Avoiding sweet dietary patterns and patterns rich in high energy-dense foods is effective in preventing dental caries.