خلاصة:
زمینه و هدف:در ایران انواعی از فرآوردههای فومیگانت حاوی فسفید آلومینیوم که به قرص برنج معروف میباشند،به طور گستردهای جهت از بین بردن حشرات در بسیاری از مناطق کشور از جمله استانهای شمالی مورد استفاده قرار میگیرند.هدف از مطالعه حاضر،بررسی تغییرات الکترولیتها و قند خون در بیماران دچار مسمومیت حاد ناشی از فسفید آلومینیوم با هدف بررسی جایگاه این تغییرات در تعیین پیشآگهی این بیماران میباشد. روش بررسی:این مطالعه به صورت بررسی مورد-شاهد انجام گرفت.کلیه بیماران دچار مسمومیت حاد با فسفید آلومینیوم که از فروردین 1384 لغایت اردیبهشت ماه 1385 به بخش مسمومین بیمارستان لقمان حکیم تهران مراجعه و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند.بیماران به دو گروه بیماران فوتشده در اثر مسمومیت(مورد)و بهبودیافته(شاهد)تقسیم شدند.اطلاعات دموگرافیک و تغییرات الکترولیتها و قند خون در هرگروه بررسی و با هم مقایسه گردیدند. یافتهها:در دوره زمانی یادشده،45 بیمار(21 زن و 24 مرد)که با تشخیص بالینی مسمومیت حاد ناشی از فسفید آلومینیوم در بخش مراقبتهای ویژه بستری شده بودند،در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند.میانگین سنی بیماران 11/58(به تصویر صفحه مراجعه شود)27/29 سال و دامنه سنی از 14 تا 62 سال متغیر بود.از کل بیماران،32 بیمار در اثر مسمومیت فوت نموده و 13 بیمار زنده ماندند.میزان سدیم و پتاسیم سرم در گروه بیماران فوتشده به ترتیب 1/1(به تصویر صفحه مراجعه شود)140/38 و 0/14(به تصویر صفحه مراجعه شود)3/95 میلیمول در لیتر و در گروه شاهد 4/09(به تصویر صفحه مراجعه شود)139/69 و 0/11(به تصویر صفحه مراجعه شود)3/86 میلیمول در لیتر گزارش گردید.هایپو کالمی و هایپر کالمی به ترتیب در 17/79%و 4/4%مشاهده شد همچنین هایپو ناترمی و هایپر ناترمی به ترتیب در 6/6%و 15/5%بیماران مشاهده شد. میزان بیکربنات سرم در گروه مورد و شاهد به ترتیب 0/9(به تصویر صفحه مراجعه شود)11/25 و 1/08(به تصویر صفحه مراجعه شود)12/3 میلیمول در لیتر گزارش گردید.دامنه تغییرات قند خون در بیماران از 18 تا 432 میلیگرم در دسیلیتر متغیر بود.میانگین قند خون در بیمارانی که در اثر مسمومیت فوت شدند 20/18(به تصویر صفحه مراجعه شود)222/6 میلیگرم در دسیلیتر و در گروه بهبود یافته 13/7(به تصویر صفحه مراجعه شود)143/4 میلیگرم در دسیلیتر بود.4/4%بیماران هایپو گلیسمی و 57/7%بیماران هایپر گلیسمی داشتند. نتیجهگیری:با وجود ایجاد تغییرات وسیع در غلظت الکترولیتها و بیکربنات و قند خون،این موارد میتوانند نشاندهنده شدت مسمومیت بوده و در این بیماران این موضوع میتواند نقش مهمی در برنامهریزی درمانی داشته باشد.
ملخص الجهاز:
"کلیه بیماران دچار مسمومیت حاد با فسفید آلومینیوم که از فروردین 4831 لغایت اردیبهشت ماه 5831 به بخش مسمومین بیمارستان لقمان حکیم تهران مراجعه و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند.
یافتهها:در دوره زمانی یادشده،54 بیمار(12 زن و 42 مرد)که با تشخیص بالینی مسمومیت حاد ناشی از فسفید آلومینیوم در بخش مراقبتهای ویژه بستری شده بودند،در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند.
کلیه بیماران دچار مسمومیت حاد با فسفید آلومینیوم که از اول فروردین ماه سال 4831 تا اردیبهشت ماه 5831 با تشخیص بالینی مسمومیت با فسفید آلومینیوم به بخش مسمومین بیمارستان لقمان حکیم تهران مراجعه و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شده بودند مورد مطالعه قرار گرفتند.
جدول 2-فراوانی تغییرات غلظت پتاسیم و سدیم و بیکربنات سدیم و قند خون و درصد مرگومیر مشاهدهشده در بیماران مسموم (به تصویر صفحه مراجعه شود) بحث مسمومیت با فسفید آلومینیوم میتواند منجر به اختلال در عملکرد تمام ارگانهای حیاتی بدن شود.
نتیجهگیری با وجود ایجاد تغییرات وسیع در غلظت الکترولیتها و بیکربنات و قند خون،این موارد میتوانند نشاندهنده شدت مسمومیت بوده و در بیماران دچار مسمومیت با فسفید آلومینیوم این موضوع میتواند نقش مهمی در برنامهریزی درمانی داشته باشد.
در پایان پیشنهاد میشود با استفاده از تجویز همزمان انسولین-گلوکز(که باعث افزایش ورود گلوکز به داخل سلولها میشود)در بیماران دچار مسمومیت حاد ناشی از فسفید آلومینیوم و بررسی کامل غلظت کورتیکواستروییدها و سایر الکترولیتها سرم به ویژه منیزیوم و کلسیم و ارتباط آنها با سطوح گلوکز خون،جایگاه این نوع رژیم دارویی در درمان این نوع مسمومیت مشخص گردد."