خلاصة:
زمینه و هدف: آمار موجود نشان دهنده مصرف روز افزون مواد محرک خصوصا ترکیبات شبه آمفتامین در کشور است. به نظر می رسد دانش کارورزان پزشکی در این زمینه از رشد بالایی برخوردار نبوده است. هدف از این مطالعه بررسی این مورد در کارورزان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.
روش بررسی: به منظور ارزیابی کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از نحوه تشخیص، درمان و عوارض اکستازی، تحقیقی به روش توصیفی مقطعی بر روی 101 دانشجوی پزشکی مقطع کارورزی 7 بیمارستان تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در نیمه دوم سال 1383 انجام شد. این بررسی از طریق پرکردن پرسشنامه های مشتمل بر 18 سوال که در مورد علایم، عوارض و درمان سو مصرف اکستازی بود صورت گرفت.
یافته ها: %59.4 افراد شرکت کننده مطلع بودند که اکستازی جز ترکیبات سمپاتومیمتیک محسوب می شود اما فقط %5.9 ترکیب شیمیایی صحیح و %2 دوز دارو را می دانستند.
در مورد عوارض روانی، جسمی زودرس و جسمی دیررس مصرف اکستازی به ترتیب %82.2، %59.4 و %56.5 اطلاعات قابل قبولی داشتند. %65.4 افراد معتقد بودند که مصرف اکستازی اعتیاد ایجاد می کند. %68.3 افراد معتقد بودند که این ترکیبات دارای آنتی دوت هستند. %40 افراد اطلاعات خود را از طریق دوستان و آشنایان به دست آورده بودند، %17 کلاس های دانشگاه، %11 روزنامه ها و مجلات،%8 تلویزیون و رادیو و %20 سایر منابع مثل بخش مسمومین را منبع اطلاعات ذکر کرده بودند. %22 افراد تجربه تشخیص و درمان سو مصرف اکستازی داشتند که این افراد به طور معنی داری امتیاز بیشتری کسب کرده اند. %97 معتقد بودند که به شرکت در دوره های آموزشی در این زمینه نیازمندند.
نتیجه گیری: آگاهی کارورزان در برخورد با عوامل محرک و روان گردان کافی نبود و برنامه ریزی آموزشی در این زمینه لازم به نظر می رسد.
ملخص الجهاز:
"روش بررسی تحقیق به روش توصیفی مقطعی بر روس 101 دانشجوی پزشکی مقطع کارورزی 7 بیمارستان تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در نیمه دوم سال 1383 از طریق پر کردن پرسشنامههای پژوهشگر ساخته روا و پایا مشتمل بر 18 سوال چند گزینهای خود ایفا که عمدتا در مورد علایم، عوارض و درمان سوء مصرف اکستازی بودند صورت گرفت.
در نهایت امتیاز کل به دست آمده از 12 سؤال 3 گزینهای محاسبه و مقایسه شد به این صورت که در پاسخها برای انتخاب گزینه";صحیح";، ";نمیدانم";و ";غلط";به ترتیب 2، 1 و صفر امتیاز داده شد که از مجموع 24 امتیاز در افراد مذکر 46/281/13 و در افراد مؤنث 36/287/13 بود که از نظر آماری تفاوت معنیداری نداشت (914/0{L eulavP L})و پاسخ سایر سؤالات مانند سابقه درمان فرد مسموم، نحوه کسب اطلاعات و نیاز به تشکیل دورههای آموزشی بیشتر به صورت کیفی بررسی شد.
با توجه به افزایش مصرف این مواد این تحقیق به منظور بررسی اطلاعات کارورزان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی صورت گرفت که نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اطلاعات دانشجویان در مورد این ترکیبات و چگونگی درمان سوء مصرف آنها ناکافی است و نیاز به آموزش بیشتر در موارد این ترکیبات احساس میشود.
در مطالعهای که توسط{L geleP L}و همکاران در سال 1999 در اسرائیل 14P}انجام شد، دانش، طرز برخورد و آموزش 48 نفر از پزشکان خانواده در رابطه با اعتیاد و داروهای غیر قانونی مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شده 81% آنها آموزش کافی در دوران تحصیل خود نداشتند و 96% آنها خواستار آموزش بیشتر در این زمینه بودند که با مطالعه ما هم خوانی داشت."