خلاصة:
با سقوط رضاشاه در شهریور 1320، مشکل اصلی برخی از شهرهای ایران، کمبود غله بود که حضور و اشغال کشور توسط متفقین و احتکار گندم توسط محتکرین را از عوامل اصلی آن می توان برشمرد. قزوین نیز بنا به دلایل یاد شده دچار بحران نان شده بود. مسئله ی اصلی پژوهش حاضر، بررسی توصیفی ـ تحلیلی فرآیند بحران نان در این شهر است، با توجه به اوج بحران نان در این شهر در سال 1321، مردم به شدت در مضیقه قرار گرفته و بروز چنین وضعی، تبعات منفی در سطح شهر به بار آورده بود. دولت برای کنترل بحران، به عرضه ی نان های کوپنی پرداخت، که به علت اضافه کردن برخی مواد غیر خوراکی به خمیر آن، از سوی نانواها، کیفیت خوبی نداشت. راهکارهای دیگری برای کنترل بحران در سطح کشور در سال های 1322 و 1323، به اجرا درآمد. واردات گندم از خارج، برنامه هایی برای افزایش محصول گندم و اصلاح بذر، انتشار آئین نامه های غله و نان برای جلوگیری از احتکار گندم، از جمله ی آنهاست که با اجرای آنها دولت توانست بحران را کنترل کند. در این میان، شکایات متعدد مردم از کمبود و گرانی نان و تلاش های مسئولین برای کنترل بحران، نقش مهمی در تسریع مهار بحران داشت. گزارش ها حاکی از تنزل قیمت نان از اواسط، 1322 در قزوین است.
With the fall of Reza Shah in September of 1941، lack of grain was the main problem of some cities in Iran. The causes of this problem were the presence and occupation of the country by the Allies، and hoarding wheat by the hoarder. Ghazvin was amongst the cities which encountered with the bread crises due to the mentioned reasons. The main issue of the present research was descriptive-analytical consideration of bread crisis process in the city and the gained result shows that concerning the peak of bread crisis in 1942، people were in severe hardship and that situation led to negative consequences. In order to control the crisis the government paid attention to provide the breads coupon، but the bread quality was very low because some uneatable materials were added to the dough by bakers. Some other solutions were carried out to control the crisis in the country during 1943 and 1944. Import of wheat from abroad، preparing programs to increase the wheat production and seed improvement، issuance of grain and bread regulations in order to prevent hoarding of wheat were amongst the solutions which controlled the crisis. Meanwhile، people’s complaints of shortage and expensiveness of bread and authorities’ efforts to contain the crisis played an important role in accelerating the termination process of crisis. The reports indicated a decrease in bread price in Ghazvin since mid 1943.