Abstract:
هدف پژوهش حاضر بررسی میزان اصالت آزمونهای درک مطلب درس زبان انگلیسی در دورة دبیرستان در ایران با بهرهگیری از نرمافزار جدید کوماتریس نسخة ۲۰۱۰ بوده است. تعداد سی متن مورد استفاده در آزمونهای سنجش پیشرفت پایان ترم در سه استان تهران، خراسان رضوی و اصفهان بهطور تصادفی از آرشیو سوالات پایان ترم دورة دبیرستان انتخاب شدند. تعداد پنج متغیر مورد بررسی و واکاوی آماری قرار گرفتند. میزان همپوشانی نشانوندهای مجاور بههمراه اندیس معنایی نهفته میزان واژگان محتوایی، درصد واژگانی نوع - نشانی و در نهایت میزان حروف ربط و اتصالدهندهها از جمله متغیرهای مورد بررسی بودند. دادههای حاصل با استفاده از نرمافزار SPSS دستهبندی و توصیف شدند. نتایج حاکی از آن بود که در دو متغیر اندیس معنایی نهفته و میزان واژگان محتوایی شرایط تقریبا نامطلوب است. درخصوص دو متغیر درصد واژگانی نوع - نشانی و میزان حروف ربط و اتصالدهندهها، که از مشخصات عینی انسجام متنی (cohesion) به حساب میآیند، وضعیت نسبتا خوبی حاکم بود. میزان همپوشانی نشانوندهای مجاور نیز در حد متوسط ارزیابی شد. تحلیل و تفسیر دادهها با استناد به بهرهگیری از شرایط اصیل بودن متون مورد استفاده در آزمونهای پیشرفت زبان انگلیسی در نهایت بررسی شده است.
Machine summary:
آنچه معمولا از آزمون یا امتحان زبان در ذهن متبادر میشود، تعیین سطح توانش زبانی افراد با کمک گرفتن از استانداردهای هنجاری برگرفته از سنجش جمعیت هدف است که با انگیزة انتخاب افراد برای مشاغل، دورههای آموزشی یا ارزشیابی از دورههای آموزش زبان صورت میگیرد، اما آنچه در حال حاضر در سنجش پیشرفت تحصیلی در آموزش زبان معمول است، سنجش بر مبنای استانداردهای دستیابی به اهداف آموزشی است که در برنامة درسی تعریف شدهاند.
در برنامة درسی جدید آموزش زبان دورة متوسطه اهداف آموزشی در قالب توانشهای کاربردی قابل حصول تعریف شدهاند و سنجش نیز متناسب با این اهداف معیارمحور و کاربردی است.
Key Words: authenticity, cohesion, achievement tests, coh-matrix, reading comprehension test چکیده هدف پژوهش حاضر بررسی میزان اصالت آزمونهای درک مطلب درس زبان انگلیسی در دورة دبیرستان در ایران با بهرهگیری از نرمافزار جدید کوماتریس نسخة ۲۰۱۰ بوده است.