Abstract:
سابقه و هدف: یافته های مطالعات در زمینه ارتباط بین دریافت درشت مغذی ها با سندرم متابولیک متناقض می باشد. هدف از این مطالعه تعیین رابطه بین درشت مغذی ها با سندرم متابولیک در افراد بزرگسال مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان آیت ا... طالقانی در سال 1388 می باشد.
مواد و روشها: این مطالعه مورد-شاهدی، بر روی افراد بزرگسال (55-25 سال) صورت گرفت. 80 فرد مبتلا به سندرم متابولیک به عنوان گروه مورد و 160 فرد فاقد سندرم متابولیک به عنوان گروه شاهد وارد مطالعه شده و بر مبنای جنس و سن (با فاصله گروههای سنی 5 سال) با یکدیگر همسان سازی شدند. بیماران مبتلا به سندرم متابولیک بر اساس معیار پانل درمانی بزرگسالان شناسایی شدند. شاخصهای تن سنجی و بیوشیمیایی تعیین شد. دریافت رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک که روایی و پایایی آن تعیین شده است، ارزیابی شد.
یافته ها: میزان دریافت انرژی، کربوهیدرات، پروتئین، چربی، اسید چرب اشباع، اسید چرب غیراشباع با یک باند دوگانه، و اسید چرب اشباع با بیش از یک باند دوگانه در افراد مبتلا به سندرم متابولیک بیش از افراد فاقد سندرم متابولیک بود. نسبت شانس سندرم متابولیک در دریافت کربوهیدرات بیشتر از 55% کل کالری بیشتر از دریافت کمتر از 55% کل کالری بود (نسبت شانس: 1/2، فاصله اطمینان 95%: 48/4-29/1).
نتیجه گیری: مبتلایان به سندرم متابولیک در مواجهه بیشتری از نظر دریافت کربوهیدرات در مقایسه با افراد بدون سندرم متابولیک هستند. انجام مطالعات تجربی بیشتر در زمینه ارتباط بین دریافت درشت مغذی ها با سندرم متابولیک ضروری است.
Background and Aim: The association between macronutrients and metabolic syndrome is inconsistent. The aim of this study was to investigate the association between macronutrients، and metabolic syndrome in adults referring to the outpatient clinics of the Taleghani hospital in 2009.
Materials and Methods: This case control study was conducted on adults; aged 25-55 y. 80 subjects with metabolic syndrome as cases and 160 subjects without metabolic syndrome as controls participated and were matched by age (±5 year) and gender. The metabolic syndrome was defined based on Adult Treatment Panel III. Anthropometric and biochemical profiles were documented. Dietary data were collected using a valid and reliable food frequency questionnair.
Results: Intake of energy، carbohydrate، protein، fat، saturated fatty acid، monounsaturated fatty acid and polyunsaturated fatty acid was higher in metabolic syndrome compared with subject without metabolic syndroem. Subjects in the higher intake of carbohydrate (more than 55% of total energy intake) had a higher odds of metabolic syndrome compared with those with lower intake (lower than 55% of total energy intake).
Conclusion: Intake of carbohydrate was positively associated with metabolic syndrome. Future studies using clinical trial data are needed to clarify the effects of macronutrients on the metabolic syndrome.