Abstract:
اکثر مطالعاتی که در زمینه ی تاثیرات آنتی اکسیدانی یا پراکسیدانی کافیین صورت گرفته اند، این ماده را به عنوان یک آنتی اکسیدان معرفی کرده اند. با این وجود برخی از محققین معتقدند که کافیین دارای خواص پراکسیدانی نیز می باشد. بنابراین هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثرات مصرف میزان mg/kg 5 کافئین طی یک جلسه فعالیت ورزشی فزاینده بر استرس اکسایشی در مردان فعال بود. به همین منظور مالون دی آلدئید (MDA) به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپید و آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) و سوپراکسید دیسموتاز (SOD) به عنوان آنتی اکسیدان های آنزیمی در سرم خون مورد اندازهگیری قرار گرفتند. برای این منظور 10 نفر از دانشجویان پسر رشته ی تربیت بدنی ( سن 1.6±21.4 سال، شاخص توده بدن2.39±23.31 کیلوگرم بر مترمربع و زمان آزمون بروس 1.58 ± 14.36 دقیقه) داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. آزمون بروس در2 نوبت جداگانه با فاصله ی 5 روز انجام شد. آزمودنی ها در جلسه اول در شرایط دارونما (گروه 1)، و در جلسه دوم در شرایط مصرف مقدار mg/kg 5 (گروه 2) در آزمون شرکت کردند. نمونه های خونی قبل از مصرف دارونما یا کافیین و بعد از انجام آزمون جمعآوری شد. یافته ها با استفاده از نرم افزارSPSS.18 و EXCEL 2003 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان می دهد مصرف کافئین در مقایسه با شرایط دارونما، موجب کاهش معنادار مقادیر MDA (05/0 > P) و افزایش معناداری در مقادیر GPX شد (05/0 > P). اما تفاوت میان دو گروه در متغیر SOD معنادار نبود (398/0 > P). به طور کلی به نظر می رسد مصرف mg/kg 5 کافئین فشار اکسایشی ناشی از فعالیت وامانده ساز را همراه با کاهش پراکسیداسیون لیپیدی مهار نموده و موجب بهبود فعالیت آنتی اکسیدان های آنزیمی می شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی میزان شیوع مصرف و دلایل استفاده از مکمل ها در قایقرانان مرد تیم ملی ایران بود. جامعه آماری این تحقیق را کلیه ورزشکاران تیم ملی مرد در رشتههای تخصصی قایقرانی (آبهای آرام، دراگون بوت، بادبانی و روئینگ) تشکیل میدادند که پرسشنامه بین همه قایقرانان توزیع شد. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه خودگزارشدهی، بدون نام و محقق ساختهای بود که جهت اندازهگیری میزان مصرف مکمل ها و آگاهی از دوپینگ و عوارض جانبی آن طراحی شده بود. اعتبار پرسشنامه توسط آزمون آلفا کرونباخ برابر با 81/0 بدست آمد. تجزیه و تحلیل داده های این تحقیق در دو سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار spss نسخه 16 در سطح معناداری (05/0P ≤) صورت گرفت. نتایج تحقیق حاضرنشان داد 9/61% قایقرانان تمایل به استفاده از داروها یا مکمل افزایشدهنده دارند. دلیل استفاده از مکملها در قایقرانان افزایش سرعت (26٪)، قدرت (27٪)، و استقامت (37٪) بود. میزان اطلاعات صحیح و علمی در رابطه با مکملها و دوپینگ را 9/67 درصد قایقرانان برای خود متوسط، 2/14 درصد کم، 7/10 درصد بدون آگاهی و فقط 1/7 درصد اطلاعات زیاد تخمین زده بودند. همچنین 3/39 قایقرانان از طریق داروخانه، 25% مربی و بدنساز، 3/14% دوستان و 6/3% از طریق باشگاه مکملها را تهیه می کردند. اگرچه استفاده از مکمل ها برای بهبود عملکرد ورزشی می تواند موثر باشد، اما به دلیل خطرات مصرف آنها، ورزشکاران بایستی دقت بیشتری در مورد میزان مصرف مکمل ها داشته باشند.
Machine summary:
"دالمازیو و همکاران 7 (2005) در بررسی خواص آنتی اکسیدانی کافیین گزارش کردهاند که این ماده به Reactive Oxygen Species Redox superoxide dismutase catalase glutathione peroxidase Exercise- induced oxidative stress Dalmazio et al میزان بالایی در حذف ROS مشارکت دارد.
از جمله این که آیا مصرف کافیین بدن ورزشکارانی را که در فعالیت های بدنی و ورزشی شدید مشارکت می کنند در مقابل EIOS محافظت می کند و یا این که برعکس، خود به صورت یک ماده ی اکسیداتیو عمل می کند؟ بنابراین تحقیق حاضر در پی بررسی چگونگی کنش کافئین در پی یک جلسه فعالیت وامانده ساز بر شاخص های فشار اکسایشی در داوطلبان مرد ورزشکار است.
علاوه براین یافته های پژوهش در جدول شماره 2 با استفاده از آزمون t مستقل با مقایسه تغییرات بین دو گروه نشان دهنده ی افزایش معنادار میزان شاخص پراکسیداسیون لیپیدی (026/0P< ) و نیز آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز (007/0P< ) بود اما در مورد SOD به سطح معناداری نرسید.
نتایج آزمون تی مستقل آنزیم های آنتی اکسیدانی در گروه های دارونما و کافئین آنزیم ها میانگین اختلاف ها خطای استاندارد سطح معنی داری MDA (*)444/2 919/0 026/0 GPX (*)7/11 038/4 007/0 SOD 9/8 03/3 081/0 بحث و نتیجه گیری از آنجا که در این تحقیق محقق به دنبال بررسی اثر یک دوره مکملگیری نبوده است، مصرف کافیین و دارونما برای یک جلسه صورت گرفته است.
به طور کلی، مطالعه حاضر نشان می دهد مصرف 5 میلی گرم کافیین فشار اکسایشی ناشی از انجام تمرین وامانده ساز را با کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و افزایش فعالیت آنتی اکسیدان آنزیمی مهار می کند و بدین ترتیب موجب بهبود عملکرد ورزشکاران می شود."