Abstract:
پژوهش حاضر، با هدف بررسی و مقایسه شاخص های کارآفرینی دانش آموزان شاخه های فنی و حرفه ای، کاردانش و نظ ری شهر تهران در سال تحصیلی ٨٧-١٣٨٦ انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه را، کلیه دانش آموزان سال دوم و سوم دبیرستان ها، هنرستان های فنی و حرفه ای و کاردانش شهر تهران تشکیل می دهند، نمونه آماری از ط ریق نمونه گیری تصادفی ط بقه ای انجام شد و حجم نمونه آماری با توجه به جدول مورگان برای شاخه های نظ ری٣٧٩ نفر، فنی و حرفه ای و کاردانش هر کدام ٣٥٤ نفر به دست آمد. به منظ ور جمع آوری اط لاعات مورد نیاز از پرسشنامه ای شامل ٥٤ سوال با درجه بندی لیکرت استفاده شد. این ابزار بر اساس نظ ریه مک کللند )١٩٦٣( ، جاکوبووتیز و وایلدر)١٩٨٢( ، نوهریا و گولاتی)١٩٩٦( ، لایز و برونکهاوس )١٩٨٠( و اتکینسون و روتر)١٩٦٤( می باشد و توسط صمدآقایی)١٣٨٥( تهیه شده است . این پرسشنامه از شاخص های انگیزه پیشرفت ، استقلال ط لبی، گرایش به خلاقیت ، ریسک پذیری و کنترل درونی تشکیل شده است .ابزار پژوهش توسط دانش آموزان سال دوم و سوم هنرستان ها و دبیرستان ها تکمیل شد. برای تعیین ویژگیهای روان سنجی این پرسشنامه ها، روایی محتوایی آن با نظ ر خواهی از متخصصان مورد تایید قرار گرفت . علاوه بر آن به منظ ور برآورد همسانی درونی بین سوال ها و مولفه ها از روش محاسبه آلفای کرونباخ استفاده شد که نتایج ضریب آلفای مولفه
Machine summary:
"رویین و همکارن )١٣٨٧( پژوهشی با عنوان »بررسی میزان ویژگیهای کارآفرینی در دانشجویان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی مازندران « انجام داده اند که نتایج این پژوهش نشان داد میل به موفقیت ، میل به استقلال ، میل به خلاقیت ، میل به ریسک پذیری، عزم و اراده ، تحمل ابهام و مرکز کنترل به ط ور معناداری در بین دانشجویان وجود دارد.
آیا بین کنترل درونی دانش آموزان شاخه های فنی و حرفه ای ، کاردانش و نظ ری دوره متوسطه شهر تهران تفاوت وجود دارد؟ روش پژوهش برای انتخاب روش مناسب برای انجام این پژوهش ، از بین روش های علمی شناخته شده با توجه به موضوع و فرضیه های پژوهش ، مناسب ترین روش ، روش توصیفی از نوع پیمایشی در نظ ر گرفته شده است .
سوال دوم :آیا بین استقلال ط لبی دانش آموزان شاخه های فنی و حرفه ای، کاردانش و نظ ری دوره متوسطه شهر تهران تفاوت وجود دارد؟ جدول (٥): تعداد، میانگین ، انحراف معیار و خطای استاندارد مولفه استقلال طلبی تعداد میانگین انحراف معیار خطای استاندارد شاخه نظ ری 379 3.
این نتایج به این معنی است که در شاخه فنی و حرفه ای عمدتا روی مهارت های کارآفرینی از قبیل انگیزه پیشرفت ، تمایل به ریسک و مخاط ره ، گرایش به خلاقیت ، کنترل درونی و نیاز به استقلال توجه بیشتری شده و محتوای آموزش دوره ها در این شاخه از آموزش ، به محوریت تقویت روحیه و توانایی کارآفرینان و ویژگیهای آن ها سرمایه گذاری می کنند و آموزش های لازم را ارائه می دهند."