Abstract:
این مطالعه با هدف ارزشیابی سطح سواد کشاورزی پایدار کارشناسان (دانش، نگرش، حساسیت و نگرانی) و ارزیابی اثرات متغیرهای اقتصادی- اجتماعی (جنسیت، سطح سواد، تجربه و منبع اطلاعاتی) بر آن انجام شد. 180 نفر از کارشناسان کشاورزی در استان تهران و البرز با استفاده از پرسشنامهای شامل چهار بخش: دانش (17 گزینه)، نگرش (10 گزینه)، حساسیت (18 گزینه) و نگرانی (19 گزینه) مورد پرسش قرار گرفتند. این کارشناسان، سابقه شرکت در دورههای آموزشی کشاورزی پایدار را داشتند. تحلیل دادهها نشان داد که کارشناسان، نگرش، حساسیت و نگرانی بالایی نسبت به پایداری کشاورزی داشتند، درحالیکه سطح دانش کشاورزی پایداری، متوسطی داشتند. به منظور بررسی اثرات متغیرهای اجتماعی- اقتصادی بر سطح سواد، شش آزمون تحلیل فاکتوریل یکطرفه انجام شد. نتایج نشان داد که جنسیت بر میزان نگرانی نسبت به پایداری کشاورزی و سطح سواد و تجربه کاری نیز بر دانش و نگرانی نسبت به پایداری کشاورزی، اثر معنیداری دارند. نتایج همچنین نشان داد که کارگاههای آموزشی و رسانهها، اثرات معنیداری بر سطح سواد کشاورزی پایدار کارشناسان داشتند. بر اساس این نتایج، چارچوبی برای برنامهریزی باهدف توسعه سواد کشاورزی پایدار پیشنهاد شد.
The purpose of this study is to evaluate experts’ sustainable agricultural literacy (knowledge, attitude, sensitivity and concern) level and to assess effects of socio-economic variables (gender, educational level, experience and information source on their sustainable agricultural literacy level. A total of 180 agricultural experts in Tehran and Alborz provinces are questioned by using of a questionnaire which includes four parts; knowledge (17 items), attitude (10 items), sensitivity (18 items), concern (19 items). Experts had participated in courses of sustainable agriculture. Data analysis showed that experts had positive attitude and high degrees of concern and sensitivity toward sustainability of agriculture; however they had low to moderate levels of sustainable agricultural knowledge. In order to evaluate the role of socio-economic variables on experts’ sustainable agricultural level, six separate one-way MANOVAs were conducted. The results revealed that; a) there is significant effect of gender on experts’ sustainable agricultural literacy regarding to concern, b) there is a significant effect of educational level and work experience on experts’ sustainable agricultural literacy regarding to knowledge and concern; and c) there is a significant effect of information sources e.g. workshops and media about sustainability of agriculture on experts’ sustainable agricultural literacy. Finally, based on these results, planning aiming to promote the literacy of sustainable agriculture was proposed.