Abstract:
انسان شناسی به عنوان رشته ای که هدفش فهم انسان و جایگاه آن در نظم طبیعی امور است از سوی به امور که بدیهی می انگاریم توجه می کند و از سویی به اموری که برایمان مبهم است، توجه می کند. در این راستا این مقاله در حوزه انسان شناسی تغذیه با رویکردی مردم نگارانه و ملهم از رویکردهای مادی در تحلیل سیستم های فرهنگی به بررسی الگوها و شیوه های مصرف غذایی گیاه کما و باورهای فرهنگی مرتبط با آن در منطقه ای در جنوب سبزوار می پردازد. نتایج این بررسی حاکی از اهمیت قابل ملاحظه این گیاه مرتعی در بستر جوامع دامپرو منطقه مورد مطالعه است. به جهت اهمیت و کارکردی که این گیاه در چرخه حیاتی منطقه دارد، صورت بندی فرهنگی خاصی از آن در جامعه مورد مطالعه شکل یافته است. در این تصویر فرهنگی تلاش بر آن شده است با نوعی ساز و کار نامقدس ساز از این گیاه حفاظت گردد. در واقع به واسطه اهمیتی که گیاه کما در سطح محیطی و اقتصادی بافت دام پرور منطقه دارد، در سطح فرهنگی، در قالب یک برهم کنشی فرهنگی نوعی فرهنگ حفاظتگر درباره آن شکل یافته است. این فرهنگ حفاظت گر موجب تاثیراتی در حوزه اندیشه و عمل کنشگران منطقه در ارتباط با این گیاه شده است.
Anthropology is a discipline that its aim is to understand human and its place in the natural order of things. On the one hand، Anthropology examines affairs that are simple and normal and on the other hand، it examines ambiguous Affairs. According to this، current article is in nutritional anthropology by an ethnographic approach and inspired by the vision of cultural ecology and it examines patterns and ways of nutritional consumption of Koma and cultural belief relate to it in a region in south of Sabzevar. Results of this examination indicate that there is a considerable importance for this pasturage plant in context of animal husbandry communities of the studied region. Due to the importance and function of the plant in the life cycle of region، a certain cultural formations and image of this plant is formed in the studied society. The cultural image has been tried to protect this plant with unholy construction mechanism. In fact، because of the importance of the Koma in the environmental and economic level of the animal husbandry context of the region، from cultural level، a kind of cultural interaction and a kind of preservation culture is created. This kind of protection culture would affect the thought and action of regional actors in the field and their relation with the plant.