Abstract:
مهارتهای بنیادی در فرایند رشد حرکتی انسان و تبدیل شدن او به یک انسان شایسته در انجام فعالیتهای روزمره و فعالیتهای ورزشی نقش تعیینکننده دارد. بعد از رشد بازتابها و حرکات مقدماتی، رشد مهارتهای حرکتی بنیادی دوره حساسی از رشد حرکتی کودکان است که زیربنای تمامی مهارتهای حرکتی و ورزشی را در مراحل بعدی زندگی تشکیل میدهد. مهارتهای بنیادی به سه دسته کلی مهارتهای استواری قامت، مهارتهای جابهجایی و مهارتهای دستکاری تقسیم میشوند که هر یک الزام خاص خود را دارند. این مهارتها از سن دو سالگی به بعد شروع به رشد میکنند و بسته به ماهیت و پیچیدگی آن تا سن حدود 8 سالگی تکامل مییابند. لازم است قبل از جهش رشد نوجوانی، تمامی این مهارتها به شکل پخته خود رسیده باشند، در غیر این صورت مشکلاتی برای کسب مهارتهای ورزشی ایجاد میکنند. با توجه به محدودیتهای حرکتی زندگی امروز کودکان، شناخت این مهارتها میتواند در تشخیص بهموقع نقصهای احتمالی به والدین، معلمان و مربیان ورزش کمک کند تا به فکر چارهای برای پوشش ضعفها باشند.
Machine summary:
کارشناس سواد جسمانی و حرکت اصلاحی معاونت تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش دکتر علی پشابادی ۱۳۹۹/۰۷/۲۲ / مهارتهای بنیادی در فرایند رشد حرکتی انسان و تبدیل شدن او به یک انسان شایسته در انجام فعالیتهای روزمره و فعالیتهای ورزشی نقش تعیینکننده دارد.
لازم است قبل از جهش رشد نوجوانی، تمامی این مهارتها به شکل پخته خود رسیده باشند، در غیر این صورت مشکلاتی برای کسب مهارتهای ورزشی ایجاد میکنند.
مهارتهای حرکتی بنیادی (FMS1) به حرکتهای درشتی گفته میشود که زیربنای تمامی حرکتهای انسان در فعالیت روزمره زندگی (مانند، رانندگی، بالا رفتن از پله، جابهجا کردن وسایل منزل و غیره)، فعالیتهای ورزشی (دریبل زدن فوتبال، دریافت توپ هندبال، سه گام بسکتبال و غیره) و فعالیتهای مهارتهای حرکتی بنیادین، رشد حرکتی، کودکی حرکتی حرفهای (مانند، نجاری، هنرهای دستی و غیره) است.