Abstract:
محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که تمام مراحل تولید آن ها با مواد طبیعی مانند کمپوست گیاهی تقویت و رشد داده می شوند و در تولید فرآورده های کشاورزی و حتی دامی به هیچ وجه از روش های معمول برای کوددهی، کنترل آفات و حتی شیوه های رایج مقابله با انواع بیماری های دامی استفاده نمی شود. بنابراین تولید محصولات ارگانیک که طعم و ارزش غذایی بهتری نسبت به محصولات معمولی دارند حائز اهمیت زیادی است و می توان این محصولات را در الگو و سبد غذایی اکثر مردم جای داد و ایمنی و سلامت جامعه را تضمین کرد. در این زمینه نتایج گویای این است که ارزش غذایی مهمترین عامل گرایش مصرف کنندگان برای خرید و مصرف این محصولات می باشد لذا در این زمینه نیاز است آگاهی و آموزش مناسب به جوامع فاقد آگاهی تغذیه ای داده شود تا افراد به اهمیت این محصولات پی ببرند و سبد غذایی مناسبی خریداری کنند در این راستا این پژوهش با رویکرد کتابخانه ای و اسنادی به بررسی و اهمیت محصولات ارگانیک در امنیت غذایی پرداخته است و در نهایت پیشنهاداتی برای بهبود وضعیت ارائه می نماید.
Machine summary:
اما این افزایش تولید با مشکلات زیست محیطی متعددی مانند آلودگی منابع آب و خاک، بروز آفات و بیماریهای جدید گیاهی و همچنین، مشكلاتی برای انسانها مانند بروز سوء تغذیه و بیماریهای مختلف در اثر کاهش کیفیت مواد غذایی همراه بوده است (کیانی و لیاقت، 1386).
در این نوع کشاورزی درجه اطمینان نسبت به منابع تجدید پذیر مورد بهرهبرداری توسط بخش کشاورزی به حدی است که امکان و توان تولید مقادیر قابل قبولی از محصولات زراعی و دامی، مواد غذایی موردنیاز انسان و همچنین شرایطی از قبیل مصونیت در برابر آفات و بیماریها برای گیاهان و دامها فراهم میآید (دهقانیان و همکاران، 1375).
5-عملیات تولید محصولات ارگانیک و کاهش مصرف سموم شیمیایی بر اساس تجارب کشاورزان و نتایجی که از طریق پژوهشهای انجام شده توسط محققان به دست آمده است، بر این باوریم که در کشاورزی یکسری روشهای فیزیکی و بیولوژیکی برای کنترل علفهای هرز وجود دارد که میتوانند ضمن کاهش وابستگی شدید به علفکشها و حصول عایدی مناسب در تولید، زمینه بهبود شرایط زیست محیطی را فراهم نمایند، در این مورد میتوان به روشهایی از قبیل: اجرای تناوب زراعی، استفاده از سیستمهای مختلف کشت مخلوط، کاشت محصولات پوششی، استفاده از ارقام زراعی خفهکننده علفهای هرز، تغییر تراکم و آرایش فضایی محصول، اعمال مدیریت صحیح در حاصلخیزی خاک، ایجاد دماو رطوبت خاک، استفاده از عوامل بیماریزا و حشرات آفت علفهای هرز، استفاده از دامها و اجرای روشهای خاص در شخم اشاره نمود.