Abstract:
کشاورزی مهمترین بخش در تهیه محصولات غذایی است. با توجه به اینکه کشاورزان برای تولید محصولات بیشتر از فناوریهای جدید استفاده میکنند، میتوانند اثرات تخریبی زیادی بر محیطزیست داشته باشند. آنچه در زمینه محیطزیست مهم و قابلتأمل میباشد اثری است که دانش محیط زیستی بر روی بهبود رفتارهای محیط زیستی دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف واکاوی عوامل تأثیرگذار بر دانش محیط زیستی گندمکاران انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر 380 نفر از گندمکاران آبیکار بخش مرکزی شهرستان کهگیلویه بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 181 نفر از گندمکاران بهعنوان نمونه انتخاب گردید و روش نمونهگیری روش تصادفی ساده انتخاب شد. روایی صوری این پرسشنامه از طریق متخصصان موضوعی تأیید شد و آلفای کرونباخ برای سنجههای 56/0 تا 83/0 حاکی از پایایی مناسب پرسشنامه بود. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS21 انجام شد.یافتههای پژوهش نشان داد که گندمکاران بخش مرکزی، از دانش محیطزیستی مناسبی برخوردار نیستند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که متغیرهای میزان درآمد غیر کشاورزی، پایبندی به عرف، شرکت در دورههای آموزشی-ترویجی، عضویت، سابقه کشت گندم و تحصیلات از مهمترین تعیینکننده های دانش محیط زیستی گندمکاران بودند.
Agriculture is the most important sector in the supply of food products. Since farmers are using new technologies to produce more products, they cause harmful effects on the environment. In this regard, the important factor is the effect that environmental knowledge has on improving environmental behaviours of any person. Therefore, the present study was conducted to analyse factors affect wheat farmers' environmental knowledge. The statistical population of the research was 380 wheat farmers in the central district of Kohgiluyeh County which based on Morgan table, 181 farmers were selected as samples using random sampling. The face validity of the questionnaire was confirmed through subject matter specialists. The Cronbach's alpha ranged from 0.56 to 0.83, indicating an appropriate reliability of the questionnaire. Data analysis was performed using SPSS21 software. The findings of the research showed that wheat farmers do not have appropriate environmental knowledge. Variables including non-farm income, adherence to the custom, participation in educational-extensional courses, membership, wheat cultivation experience and education were the most important determinants of their environmental knowledge.