Abstract:
سابقه و هدف: نتایج مطالعات علل متفاوتی مانند وضعیت اقتصادی- اجتماعی، میزان سواد، میزان آگاهی تغذیهای به عنوان عوامل اثر گزار بر عادات غذایی معرفی کردهاند. اما در این میان طبیعت یا مزاج فرد به عنوان یک عامل احتمالی مهم تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است. بر اساس نظریات طب سنتی، مزاج فرد میتواند تعیین کننده خصوصیات جسمانی، روانی و عاطفی او باشد. از اینرو، هدف پژوهش حاضر پیش بینی عادات غذایی بر اساس گرمی و سردی مزاج در جوانان غیر ورزشکار میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- همبستگی که به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۳ انجام شد. تعداد ۲۸۰ نفر از دانشجویان (شامل ۱۰۲ نفر پسر و ۱۷۸ نفر دختر) با روش تصادفی طبقهای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای تشخیص مزاج از پرسشنامه استاندارد مزاج و برای ارزیابی عادات غذایی از پرسشنامه اعتبار یابی شده محقق ساخت عادات غذایی استفاده شد. برای ارزیابی اطلاعات از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.
یافتهها: گرمی و سردی پیش بینی کننده معنی داری برای نمره عادات غذایی بود (۰۰۸/۰=P) اما تری و خشکی مزاج از لحاظ آماری معنادار ارتباط معنی داری را نشان نداد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج تحقیق، افزایش نمره مزاج، پیش بینی کننده منفی عادات غذایی است. شاید بتوان توصیههای غذایی را مبتنی بر نوع مزاج افراد تنظیم نمود ولی با توجه به عدم وجود تحقیقات کافی در این زمینه اظهار نظر و توصیه قطعی نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه دارد.
Background and Purpose: Results of studies have introduced different causes for diet habits including socio-economic status, education, and nutritional knowledge. But temper or Mizaj has not been considered yet. According to traditional medicine, Mizaj can determine physical, psychological and affection characteristics. So, the purpose of present study was prediction of dietary habits according to hotness and coldness of Mizaj in non-athletic youth
Methods and Materials: This study was a kind of descriptive – correlational which was performed cross sectional at 1393. 280 collegiate students (male: 102, femal: 178) were selected as subjects of the study through random stratified sampling method. A Standard questionnaire was used for determining Mizaj and a research made validated questionnaire was used for evaluating dietary habits. Multiple regression tests was used for data analysis.
Results: hotness and coldness of Mizaj was significant predictor of dietary habits (P=0.008), but moistness and dryness were not significantly correlated to dietary habits.
Conclusion: According to study findings, increasing hotness score is negative predictor of dietary habits. Probably dietary habits can be provided according to Mizaj type, but regarding to lack of enough related research every recommendations require more future research