Abstract:
مقدمه: بیمارستانها از منابع طبیعی استفاده میکنند؛ که همه آنها بر روی محیط زیست تأثیر منفی میگذارند. اما آنها با استفاده هوشمندانه و پایدار از منابع طبیعی مفهوم بیمارستان سبز را در جهان گسترش میدهند. هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر پیادهسازی استانداردهای بیمارستان سبز در بیمارستانهای سازمان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۱ با بهرهگیری از الگوی مفهومی GGHH میباشد.
روش پژوهش: این پژوهش کاربردی، کمی و توصیفی با نمونهگیری هدفمند (مدیر، بهبود کیفیت، بهداشت محیط/ حرفهای) در بیمارستانهای تامین اجتماعی (حجم نمونه 210 نفر) انجام گرفت. پرسشنامه پژوهشگر ساخته و با روش آماری آزمون شاپیروویلکس، ویلکاکسون و فریدمن در نرمافزار SPSS (0.001: p-Values) میباشد.
یافتهها: مولفههای با میانگین (یا میانه) بیشتر از حد متوسط (سطح اطمینان 95 درصد) از اهمیت کافی برخوردار هستند. میزان موثر بودن مولفهها در بخش انرژی بالاترین رتبه با ۲۰.۲۷ امتیاز مربوط به استفاده از دستگاههای کارآمد انرژی و پایینترین رتبه با امتیاز ۷.۰۹ مربوط به حداقل استفاده از گرمایش مصنوعی میباشد. میزان موثر بودن مولفهها در بخش غذا بالاترین رتبه با امتیاز ۱۰.۸۳ مربوط به استفاده از ظروف غذای قابل استفاده مجدد و پایینترین رتبه با امتیاز ۴.۷۹ مربوط به تامین مواد غذایی در داخل بیمارستان میباشد. میزان موثر بودن مولفهها در بخش آب بالاترین رتبه با امتیاز ۸.۳۵ مربوط به استفاده از بازیافت فاضلاب و پایینترین رتبه با امتیاز ۳.۴۲ مربوط به استفاده از «پرده آب» میباشد.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای پژوهش حاضر، با برنامهریزی بهینه و تامین منابع به استانداردهای بیمارستان سبز الگوی GGHH را در بیمارستان پیاده کرد.
Introduction: Hospitals use natural resources; All of which have a negative impact on the environment. But they spread the concept of green hospital in the world by intelligent and sustainable use of natural resources. The purpose of this research is to investigate the factors affecting the implementation of the green hospital standards in the hospitals of the Social Security Organization in 1401 in GGHH model.Research method:research was applied, quantitative and descriptive with targeted sampling (manager, quality improvement, environmental/professional health) in social security hospitals (sample: 210). The questionnaire was researcher made and the statistical method is Shapiro-Wilks, Wilcoxon and Friedman test in SPSS (0.001: p-values).Findings: Components with more than average (CI: 95%) are of sufficient importance. The effectiveness of components in the energy sector has the highest rating (20.27) related to the use of energy efficient devices and the lowest rating (7.09) related to the minimum use of artificial heating. The effectiveness of the components in the food sector is the highest rating (10.83) related to the use of reusable food containers and the lowest rating (4.79) related to the supply of food inside the hospital. The effectiveness of the components in the water sector has the highest rank (8.35) related to the use of wastewater recycling and the lowest rank (3.42) related to the use of "water curtain".Conclusion: According to the findings of the current research, with optimal planning and provision of resources to the standards of the Green Hospital, the GGHH model was implemented in hospitals.