Abstract:
این مقاله کوشیده است که به تحلیل سبکی نثر طنزآمیز«چرند و پرند»از علامهی دهخدا-که در روزنامهی صوراسرافیل1در عصر مشروطه منتشر میشده-یا تکیه بر مطالبی از آنچه در کتابهای درسی(ادبیات 1:131 تا 134)و (ادبیات 1:157 تا 161)آمده است،بپردازد. نظر به این که این مقاله با مساعدت همکار مرحوم انوش اسکندری،که مدرس دانشگاه آزاد اسلامی ایذه نیز بودند،شکل گرفته است آن را به روح بلند وی تقدیم میکنیم.
Machine summary:
"تحلیل سبکی چرند و پرند (به تصویر صفحه مراجعه شود) چکیده این مقاله کوشیده است که به تحلیل سبکی نثر طنزآمیز«چرند و پرند»از علامهی دهخدا-که در روزنامهی صوراسرافیل1در عصر مشروطه منتشر میشده-یا تکیه بر مطالبی از آنچه در کتابهای درسی(ادبیات 1:131 تا 431)و (ادبیات 1:751 تا 161)آمده است،بپردازد.
کلید واژهها دهخدا،چرند و پرند،طنز،مشروطه،ساحت فکری،ساحت ادبی،ساحت زبانی (به تصویر صفحه مراجعه شود) رسول کردی کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی، مدرس دبیرستانها، مرکز پیام نور و دانشگاه آزاد واحد باغملک * علامهی دهخدا با استفاده از فرهنگ غنی اصطلاحات عامیانه،کنایات،ضرب المثلها و ایهامهای لطیف موجود در بعضی از ترکیبها و اصطلاحات،لطافت و ظرافتهای ادبی خاصی به این نثر بخشیده است.
در مجموع میتوان گفت که علامهی دهخدا از اندیشهی مذهبی-سیاسی ممتازی برخوردار است و این اندیشه را در خدمت کمک به مظلومان جامعه در عصر مشروطه بهکار میبرد و با نوشتن چرند و پرند به بیدار کردن مردم از خواب غفلت تلاش میکند و از هیچ تهدیدی نمیهراسد،حتی با تبعید هم دست از اهداف مقدس خود برنمیدارد."