چکیده:
توسع کارآفرینی نقش بسیار مهمی در توسعد اقتصادی- اجتماعی کشورهای مختلف ایفا میکند و میتواند بسیاری از مشکلات این کشورها را برطرف سازد. هدف اصلی این تحقیق بررسی و تحلیل عوامل بازدارندة توسعة کا رآفرینی از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی بود و جامعه آماری آن را دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکدههای کشاورزی دولتی استان تهران (۸77۲۷۸۶) تشکیل دادند. با استفاده از فرمول کوکران تعداد ۲۳۲ دانشجو برای نمونه و با استفاده از روش نمونه گیری طبقهای با انتساب متناسب انتخاب شدند. روایی پرسشنامه را خبرگان بررسی و تایید کردند و برای تعیین میزان پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (۰/۹۱). دادهها با استفاده از نرمافزارهای 81-88 نسخهة ۱۹ و .1814111 نسخة ۸/۵ تجزیهوتحلیل شدند. برای شناسایی عوامل بازدارندة توسعة کارآفرینی از تحلیل عاملی اکتشافی و برای بررسی شاخص برازش نیکویی مدل تحقیق از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که این موانع از شش عامل آموزشی» حمایتی» ارتباطی» نگرشی» سیاست گذاری و فرهنگی تشکیل شدهاند.
Entrepreneurship development plays an important role in the socio - economic development of various countries and can overcome many of the problems of these countries. The main objective of this research was to analyze the barriers to entrepreneurship development as perceived by graduate students. The population of this study was graduate students of agriculture faculties in Tehran province (N= 2786). 232 respondents were selected using Cochran formula and proportional stratified-random sampling in agriculture faculties in Tehran province. Validity of the questionnaire was approved by a panel of experts. In order to measure the reliability of questionnaire، Cronbach Alpha coefficient was calculated (0.91). The collected data was analyzed by the SPSS (19) and LISREL software (8.5). To identify the barriers to entrepreneurship development، exploratory factor analysis was used، and in order to investigate the fitting indexes of research model، confirmatory factor analysis and structural equations modeling was used. The results showed that barriers are formed by six factors including education، support، communication، attitude، policy and culture.
خلاصه ماشینی:
در پــژوهش دکتــر و همکــاران (٢٠٠٧، ص ٣٢١)، تفــاوت هــای فرهنگــی بــین دانشــگاه و کسب وکار و نیاز به سرمایه گذاری های بیشتر برای توسعۀ فناوری عمـده تـرین موانـع شناسـایی شدند؛ بنابراین بر اساس ادبیات نظری و پیشنۀ تحقیق ، موانع توسـعۀ کـارآفرینی در قالـب شـش / عامــل آموزشــی، ارتبــاطی- اطلاعــاتی ، زیرســاختی- حمــایتی ، اقتصــادی- مــالی ، قــانونی - سیاست گذاری و فرهنگی به شرح شکل ١ طبقه بندی شدند: / / - محدودیت های قانونی و اداری - ضعف حمایت دولت از مشاغل کشاورزی - نگرش منفی در دانشجویان نسبت به حضور در / - سیاست گذاری نامناسب - ضعف حمایت دولت از دانش آموختگان بخش کشاورزی - بوروکراسی و بی انعطافی سیستم مـدیریت - نبود حمایت سازمانی از کارآفرینی در دانشگاه - علاقه و انگیزة پایین دانشجویان دانشگاه - نبود انجمن و یا تشکل دانش آموختگان - نبود فرهنگ کار گروهی و تیمی در دانشگاه - قــوانین ضــعیف حفاظــت از دارایــیهــای - نبود فرهنگ سازی مناسب در زمینۀ کارآفرینی فکری - تفاوت های فرهنگی بین دانشگاه و دانشگاه - وابستگی دانشگاه به بودجۀ دولتی / حمایتی / / قانونی – سیاست گذاری فرهنگی- انگیزشی / عوامل بازدارندة توسعۀ کارآفرینی / آموزشی ارتباطی- اطلاعاتی / / اقتصادی- مالی / - برگزارنکردن دوره و کارگاه های آموزشی - ضعف دفاتر کارآفرینی و انتقال فناوری / - روش های تدریس ناکارآمد - ضعف تعامل استادان و دانشجویان - محتوای و کیفیت آموزش نامناسب - ناتوانی در پذیرش خطر مالی - ضعف تعامل صنعت و دانشگاه / - نبود استادان ماهر و خلاق - مشکل تأمین سرمایه - نبود مراکز مشاوة شغلی در دانشگاه - محیط نامناسب آموزشی - دولت تسهیلات مالی نمی پردازد - ضعف تعامل دانشگاه و مراکز تحقیقاتی - پویانبودن دوره های آموزشی - دانشگاه طرح های مالی را حمایت نمی کند شکل ١.