چکیده:
هدف: استفاده از مکمل های آنتی اکسیدانی برای کاهش اثرات تخریبی رادیکال های آزاد پس از ورزش های شدید و حاد، امری حیاتی است؛ از این رو، در پژوهش حاضر تاثیر مصرف میوه عناب بر ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC) و مالون دی آلدهید (MDA) زنان جوان پس از یک جلسه فعالیت مقاومتی شدید مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی: 18 زن غیر ورزشکار جوان به طور تصادفی در 2 گروه همگن و مساوی شامل گروه مصرف میوه عناب + فعالیت مقاومتی شدید و گروه فعالیت مقاومتی شدید تقسیم شدند. گروه اول روزانه 4/ 0 گرم عناب به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن به مدت 3 هفته دریافت کردند. افراد هر دو گروه در یک جلسه فعالیت مقاومتی متشکل از 5 حرکت ورزشی با شدت 90 درصد یک تکرار بیشینه (RM1) شرکت کردند. نمونه های خونی در سه مرحله شامل مرحله پایه، پس از مصرف میوه عناب، و پس از پروتکل تمرینی گرفته شد. TAC و MDA به ترتیب با روش FRAP و TBARS اندازه گیری شدند و برای استخراج نتایج از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی LSD در سطح 05/ 0≥p استفاده گردید.
یافته ها: در گروه تمرین مقاومتی شدید، TAC به طور معنی دار (02/ 0>p) کاهش یافت، اما در گروه میوه عناب + تمرین مقاومتی شدید، افزایش معنی دار( TAC (p<0/03 پس از دوره 3 هفته ای مصرف عناب مشاهده شد که با عدم تغییر معنی دار (0/11>p) این شاخص بلافاصله پس از تمرین همراه بود. از طرف دیگر، میزان MDA در هیچ کدام از دو گروه فوق تغییر معنی داری در مراحل مختلف اندازه گیری نداشت(p>0/05).
نتیجه گیری: یک جلسه تمرین مقاومتی شدید TAC را سرکوب می کند، اما مصرف 3 هفته عناب با دوز 0/4 گرم/کیلوگرم وزن بدن، می تواند اثرات منفی آن را کاهش دهد.
Background and purpose: The use of antioxidant supplements is vital for reduction of damaging effects of free radicals after acute exercises. Therefore، the present study aimed to examine the impact of jujube fruit consumption on total antioxidant capacity (TAC) and malondialdehyde (MDA) in young women after a single bout of the intense resistance exercise.
Methods: Eighteen young non-athletes female were randomly divided into two equal groups including jujube fruit consumption+intensive resistance exercise and intensive resistance exercise groups. The first group received jujube daily 0/4 g/kg of body weight for 3 weeks. Both groups carried out a session of intensive resistance exercise consisted of 5 movements at 90% of one repetition maximum (1RM). Blood samples were measured in three phases included baseline، after 3 weeks of the jujube consumption، and after the resistance exercise session. TAC and MDA were measured using Ferric reducing antioxidant power (FRAP) assay and thiobarbituric acid (TBARS)، respectively. For extraction of results the repeated measures ANOVA and LSD tests were applied at a significance level of p≤ 0/05.
Results: In intensive resistance group، TAC significantly decreased (p<0/02)، but in the jujube+intense resistance group it is observed a significant increases in the TAC (p<0/03) after a 3-weeks of jujube consumption، which had accompanied with absence of significant changes (p<0/11) in this parameter immediately after exercise session. On the other hand، the MDA did not change significantly (p>0/05) in both groups in different phases on study which indicator of non-influencing of jujube consumption and intensive resistance session on this parameter.
Conclusion: Jujube fruit consumption before performing of intensive resistance training can be a suitable stimulus for strengthen of antioxidant system and control of damaging effects of free radicals following resistance exercises