چکیده:
در مقالۀ حاضر بهمنظور دستیابی به هدف پژوهش، یعنی تبیین چارچوبی برای ارزیابی پایداری زنجیرۀ تأمین مواد غذایی با مرور ادبیات موضوع، چارچوب ارزیابی پایداری سازمان خواربار و کشاورزی بهمنزلۀ مدل اولیۀ پژوهش معرفی شد. بومیسازی و تأیید معیارهای پژوهش با بهکارگیری روش دلفی ساعتی انجام پذیرفت و درجۀ اهمیت ابعاد و معیارهای چارچوب با استفاده از روش ANP فازی، محاسبه شد. بدین منظور از دیدگاه 12 تن از کارشناسان و خبرگان، شامل پنج خبرۀ دانشگاهی فعال در حوزۀ توسعۀ پایدار و هفت خبره از شرکتهای تولیدی فراوردههای گوشتی کالۀ آمل، زربال و تولید و بستهبندی طیور فیله، استفاده شد. یافتههای پژوهش نشان داد سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی کارکنان و گازهای گلخانهای با وزنهای 0787/0 و 0632/0 مهمترین معیارهای دستیابی به زنجیرۀ تأمین پایدارند. همچنین از میان زیرمعیارهای ابعاد حکمرانی و اقتصادی، بهترتیب زیرمعیارهای تولید گواهیشده و ایمنی مواد غذایی از دیدگاه خبرگان، بالاترین درجۀ اهمیت را کسب کردند. از این چارچوب میتوان برای ارزیابی بخشهای مختلف زنجیرۀ تأمین مواد غذایی و سنجش میزان پایداری آنها استفاده کرد.
In order to achieve the research objectives، the determinants of framework for assessing the sustainability of food supply chains، literature reviewed and then sustainability assessment framework of Food and Agriculture Organization (FAO) introduced as a research basic model. Localization and verification of research criteria by using the Delphi technique and calculation the importance degree of the criteria by applying fuzzy ANP were done. To do so، the opinions of 12 experts، including 5 academic experts in the field of sustainable development and 7 experts from Meat Production Companies of Kalleh Amol، Zarbal and Production and packaging of Toyur Filleh was used. Research findings showed that Physical، psychological، social employees and greenhouse gas emissions by weight of (0. 0787) and (0. 0632) are the most important criteria in order to achieve the sustainable supply chain. Also، Among the Sub-criteria of governance and economic dimensions، respectively، certified production and food safety from the perspective of experts have earned the highest degree of importance. This framework can be used to evaluate the different parts of the food supply chain and assess their sustainability.
خلاصه ماشینی:
تبيين چارچوبي براي ارزيابي پايداري زنجيرة تأمين مواد غذايي با استفاده از فرايند تحليل شبکه اي فازي (مورد مطالعه : شرکت هاي منتخب توليدي فراورده هاي گوشتي استان مازندران ) عبدالحميد صفائي قاديکلائي ١، زهرا غلام رضاتبار ديوکلائي ٢ در مقالة حاضر به منظور دستيابي به هدف پژوهش ، يعني تبيين چارچوبي براي ارزيابي پايداري زنجيرة تأمين مواد غذايي با مرور ادبيات موضوع ، چـارچوب ارزيـابي پايـداري سـازمان خواربار و کشاورزي به منزلة مدل اولية پـژوهش معرفـي شـد.
از اين چارچوب مي توان براي ارزيابي بخش هاي مختلف زنجيرة تأمين مواد غذايي و سـنجش ميـزان پايداري آنها استفاده کرد.
ارزيابي تأثيرات زنجيـرة تـأمين مواد غذايي بر اقتصاد، جامعه و محيط زيست ، مـي توانـد بـه شناسـايي حـوزه هـاي مشـکل دار و شکل گيري سيستم هاي مبتني بر راه حل بهبود عمليات زنجيرة تأمين به نفع توسعة پايدار منجـر شود (ياکوولوا، ٢٠٠٧).
ارول ، زنسـر و ساري (٢٠١١) چارچوب چندمعيارة فازي جديدي براي اندازه گيري عملکرد زنجيرة تأمين معرفـي کردند که در آن از دو روش آنتروپي فازي و تابع مطلوبيت چندشاخصه ١، بـه ترتيـب بـراي تعيـين درجة اهميت شاخص ها و رتبه بندي پايداري يکي از شرکت هاي خـرده فروشـي طـي سـال هـاي ٢٠٠٣ تا ٢٠٠٧ استفاده شد.
چشم انداز راهنماي SAFA اين است که سيستم هاي مواد غذايي و کشـاورزي در سراسـر جهان به وسيلة چهار بعد پايداري ، شامل حکمراني خوب ، تماميت زيست محيطي ، انعطاف پـذيري اقتصادي و رفاه اجتماعي ، مشخص شود (فائو، ٢٠١٢).
A new fuzzy multi-criteria framework for measuring sustainability performance of a supply chain.