چکیده:
در سالهای اخیر رویکردهای مختلفی در زمینه حفاظت از محیط زیست و کاهش اثرات منفی برنامههای توسعه مد نظر قرار گرفتهاند. یکی از این رویکردها، کشاورزی ارگانیک میباشد. کشاورزیارگانیک به عنوانیکسیستمتولیدتلقی میشود که در آن از کودهای مصنوعی، آفتکشهاو تنظیمکنندهرشدوافزودنیهایخوراکی کمترین استفاده به عمل میآید. با توجه به شرایط خاص جغرافیایی، اقتصادی و اجتماعی کشور، موقعیت مناسبی برای گسترش کشاورزی ارگانیک وجود دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی دیدگاه جامعه نظام اطلاعات کشاورزی نسبت به محصولات ارگانیک در بخش مرکزی شهرستان بویراحمد بوده است. جامعه آماری مطالعه حاضر در بخش محققان، مروجان و کشاورزان (مددکاران ترویجی) به ترتیب مشتمل بر 77، 68 و 72 نفر بوده که با مراجعه به جدول نمونهگیری کرجیسی و مورگان حجم نمونه برابر 67، 55 و 60 نفر تعیین شده است. روش نمونهگیری و انتخاب افراد در جامعه تکنیک نمونهگیری طبقهبندی به صورت تصادفی بوده است. ابزار اصلی جمعآوری دادهها، پرسشنامه بوده که روایی محتوایی آن توسط متخصصان توسعه روستایی تایید و پایایی ابزار سنجش نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ که مقدار آن برای گویههای مختلف بین 76/0-94/0 به دست آمد، مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که دیدگاه محققان و مروجان نسبت به محصولات ارگانیک در حد متوسط رو به مطلوب بود و دیدگاه کشاورزان نسبت به این مقوله نسبتا مطلوب ارزیابی شد. نتایج حاصل از سنجش میزان آشنایی با مفهوم کشاورزی ارگانیک نشان داد که میزان آشنایی محققان و مروجان در مورد کشاورزی ارگانیک نسبتا بالاست در حالی که آشنایی کشاورزان در این زمینه متوسط میباشد.
Different approaches with regard to environmental protection and mitigation of negative impacts of development plans have been proposed during past decades. Organic agriculture as a production system is one of these. It applies minimum amount of artificial fertilizer, pesticides and additive hormones input. Taking into consideration Iran’s specific geographic, economic and social conditions, this option might be an appropriate one. This study aims to evaluate the attitude of agricultural information system toward practice of organic agriculture in center part of Boyer Ahmad County. Statistical society is composed of the researchers, agricultural extension agents and farmers out of which ٧٧, ٦٨ and ٧٢ were selected respectively. Referring to Krjisy and Morgan sampling tables and random stratified sampling technique, the size of sample happened to be ٦٤, ٥٥ and ٦٠. Data gathering is predominately based on questionnaire in which its credibility was confirmed by rural developer experts. Its viability using Cronbach were determined to be ٠.٩٤ – ٠.٧٦. This study suggests that researchers and agricultural extension agents possess moderate – positive attitude toward organic agriculture. However, farmers’ attitudes tend to be relatively poor. This could be explained by this fact that researchers and extension agents familiarity with respect to organic agriculture is higher comparing with farmers’ familiarity.
خلاصه ماشینی:
"جدول شماره (٦): مقایسه میزان تماس با منابع اطلاعاتی نظام اطلاعات کشاورزی با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه (به تصویر صفحه مراجعه شود) ٥-٤) روش عرضه محصولات ارگانیک نتایج جدول ٧ نشان میدهد که هر سه گروه محققان، مروجان و کشاورزان به طور مشابه روش عرضه از طریق برچسب های خاص محصولات ارگانیک را به عنوان بهترین روش عرضه انتخاب کردند.
جدول شماره (١٠): رتبه بندی محصولات برای ارگانیک شدن از نظر نظام اطلاعات کشاورزی (به تصویر صفحه مراجعه شود) ٩-٤) بررسی رابطه بین متغیرهای مستقل با دیدگاه نسبت به محصولات ارگانیک نتایج مطالعه نشان داد که بین دیدگاه محققان، مروجان و کشاورزان و میزان آشنایی آنها با مفهوم کشاورزی ارگانیک و میزان آشنایی آنها در مورد مضرات سموم رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد؛ به طوری که با افزایش میزان آشنایی پاسخگویان در مورد کشاورزی ارگانیک و مضرات ناشی از مصرف سموم دیدگاه آنها نسبت به محصولات ارگانیک مطلوبتر خواهد بود."