چکیده:
ارتقای جایگاه آموزشوپرورش، به مثابه مهمترین نهاد تربیت نیروی انسانی و مولد سرمایه اجتماعی و عهدهدار اجرای سیاستهای مصوب و هدایت و نظارت بر آن (از مهدکودک و پیشدبستانی تا دانشگاه) بهعنوان امر حاکمیتی، با توسعه همکاری دستگاهها، بند ۲ سیاستهای کلی ایجاد تحول در نظام آموزشوپرورش کشور است که اردیبهشت ۱۳۹۲ توسط مقام معظم رهبری به روسای قوای سهگانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ شده است. براساس آن و با توجه به اینکه تربیت در دوره پیشدبستانی میتواند بسترساز ارتقای کارکرد فرهنگی - تربیتی آموزشوپرورش باشد، وزارت آموزشوپرورش بهعنوان مهمترین نهاد حاکمیتی موثر در روند فرهنگسازی، با همراهی ارگانها و نهادهای دولتی و غیردولتی، در صدد است تلاش مضاعفی برای اعتلای فرهنگ و تربیت ایرانی - اسلامی با توجه ویژه به دوره پیشدبستانی مبذول نماید. انتقال و اعتلای فرهنگ و شکلگیری هویت ایرانی - اسلامی چیزی نیست که با تغییرات سطحی و سریع بتوان بدان دست یافت. اهتمام به امور فرهنگی مستلزم فعالیتهای هماهنگ و موثر تربیتی است. کودکان سرمایهها و پشتوانههایی هستند که براساس روایات، احادیث دینی و یافتههای علمی در حساسترین مرحله رشد و تکامل قرار دارند. در این دوران حساس و مهم، علاوه بر رشد جسمانی، یادگیری کودکان نیز سریعتر، عمیقتر و آسانتر انجام میشود. اهمیت تربیت در دوران کودکی به حدی است که مولای متقیان علی(ع) آن را چون حکاکی بر سنگ میداند (بحارالانوار، ج ۲: ۲۲۴) و حضرت امام سجاد(ع) در تربیت فرزندانش از خداوند استمداد میطلبد (صحیفه سجادیه) و حضرت امام صادق(ع) نیز بهترین میراث پدران را برای فرزندان «ادب» میداند نه مال و ثروت. (میزانالحکمه، ج ۱: ۱۰۱)بررسیها نشان میدهد کودکانی که دوره پیشدبستانی را گذراندهاند، در دورههای تحصیلی بالاتر در زمینههای شناختی، عاطفی و اجتماعی پیشرفت مطلوبتری داشتهاند. به بیان دیگر، سالهای پیش از دبستان مهمترین سالهای سرمایهگذاری برای توسعه انسانی هستند و هزینه کردن در این دوره سرمایهگذاری زیربنایی در مسیر پیشرفت و تعالی کشور و تحقق اهداف پیشبینی شده است.
خلاصه ماشینی:
"چرا آموزشوپرورش دورۀ پیشدبستانی مهم است؟ دکتر رخساره فضلی مدیر کل دفتر آموزش پیشدبستانی مقدمه ارتقای جایگاه آموزشوپرورش، به مثابه مهمترین نهاد تربیت نیروی انسانی و مولد سرمایۀ اجتماعی و عهدهدار اجرای سیاستهای مصوب و هدایت و نظارت بر آن (از مهدکودک و پیشدبستانی تا دانشگاه) بهعنوان امر حاکمیتی، با توسعۀ همکاری دستگاهها، بند ۲ سیاستهای کلی ایجاد تحول در نظام آموزشوپرورش کشور است که اردیبهشت ۱۳۹۲ توسط مقام معظم رهبری به رؤسای قوای سهگانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ شده است.
کلیدواژهها: نظام رسمی، عدالت آموزشی، برنامۀ مصوب، رشد همهجانبه با تصویب سند تحول بنیادین در نظام تعلیموتربیت رسمی و عمومی جمهوری اسلامی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی (۱۳۹۰) و بهدنبال آن تنظیم و تصویب برنامۀ درسی ملی در شورای عالی آموزشوپرورش، «دورۀ پیشدبستان دورهای رسمی و غیراجباری اطلاق میشود که کودکان گروه سنی ۵ و ۶ سال را تحت پوشش برنامههای آموزشی و تربیتی قرار میدهد."