چکیده:
هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر مکمل سازی دراز مدت سیر در دو مقدار 500 و 1000 میلی گرمی بر شاخص تخریب پروتئینی ناشی از فعالیت ورزشی درمانده ساز در دانشجویان غیر ورزشکار بود. 26 مرد غیر ورزشکار با میانگین و انحراف استاندارد سن 23/1±21 سال، وزن 28/8±38/69 کیلوگرم، قد 11/6±9/178 سانتی متر تصادفی در سه گروه شبه دارو ، مکمل قرص سیر (گروه اول 9 نفر ،گروه دوم 9 نفر و گروه شبه دارو 8 نفر) در دو دوز 500 و 1000 میلی گرم در روز توزیع شدند. نمونه های خونی اول و دوم در حالت پایه و پس از فعالیت ورزشی درمانده ساز و نمونه های سوم و چهارم پس از 8 هفته مکمل سازی و در همان شرایط حالت پایه و پس از فعالیت ورزشی درمانده ساز گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکرای و یک سویه در سطح معنی داری 05/0= استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد یک جلسه فعالیت ورزشی درمانده ساز، سبب افزایش معنادار تخریب پروتئینی می شود. به علاوه ، مکمل سازی درازمدت قرص سیر با مقادیر 500 و 1000 میلی گرمی در روز، باعث کاهش تخریب پروتئینی حالت پایه و پس از فعالیت ورزشی درمانده ساز می شود. همچنین ، مصرف 1000 میلی گرمی قرص سیر در مقایسه با مصرف 500 میلی گرمی ، موجب کاهش بیشتر تخریب پروتئینی حالت پایه و پس از فعالیت ورزشی درمانده ساز می شود بنابراین ،به ورزشکاران پیشنهاد کرد برای جلوگیری از بروز فشار اکسایشی ناشی از فعالیت های ورزشی شدید، از مکمل سازی دراز مدت سیراستفاده کنند.
The aim of this study was to investigate the effect of long-term garlic supplementation with two doses of 500 and 1000 mg on protein damage after an exhaustive exercise in non-athlete students. 26 male non-athletes (mean age 21±1.23 yr، weight 69.38±8.28 kg and height 178.9±6.11 cm) were divided randomly into three groups: the placebo group (n=8) and two garlic supplementation groups (n1=9 and n2=9) with two dosages of 500 and 1000 mg/day. The first and second blood samples were collected at the baseline and after the exhaustive exercise and the third and fourth samples were taken after 8 weeks of supplementation in the baseline and after the exhaustive exercise. The data were analyzed by ANOVA with repeated measures and one-way ANOVA (α=0.05). The results showed that a session of exhaustive exercise significantly increased protein damage. In addition، long-term garlic supplementation with 500 and 1000 mg/day decreased protein damage in the baseline and after the exhaustive exercise. Also، 1000 mg of garlic consumption decreased protein damage more than 500 mg supplementation in the baseline and after the exhaustive exercise. Therefore، athletes are recommended to consume long-term garlic supplementation in order to prevent oxidative stress caused by intensive exercises.