چکیده:
هدف این پژوهش تأثیر مصرف مکمل کراتین مونوهیدرات بر عملکرد، توان و کار عضلانی دانشجویان دختر ورزشکار است. بدین منظور، 16 نفر از دانشجویان ورزشکار غیررقابتی بهطور هدفمند انتخاب و بهصورت تصادفی به دو گروه کراتین (8=n) و دارونما (8=n) تقسیم شدند. در پیشآزمون، عملکرد عضلات (پنج تکرار در سرعت 60 درجه بر ثانیه و 50 تکرار در سرعت 180 درجه بر ثانیه) طی حداکثر انقباض اختیاری درونگرا با پای برتر، توسط دستگاه ایزوکنتیک اندازهگیری شد. اندازههای تودة بدون چربی، درصد چربی و دور ران نیز آزمودنیها گرفته شد. سپس، گروه کراتین روزانه 20 گرم کراتین را در چهار وعدة پنج گرمی (ساعت 8، 12، 16، 20) به مدت شش روز مصرف کردند. گروه دارونما مانند پروتکل گروه کراتین عمل کردند، با این تفاوت که بهجای کراتین، نشاسته مصرف میکردند. همة اندازهگیریها در پسآزمون طی زمان مشابهی تکرار شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون t مستقل استفاده شد. یافتههای پژوهش نشان داد اوج گشتاور عضلات خمکنندة زانو در سرعت 60 و 180 درجه بر ثانیه، زمان رسیدن به اوج گشتاور در باز کردن در سرعت 180 درجه بر ثانیه، تعداد تکرار حرکت در اوج گشتاور در خم کردن زانو در سرعت 60 و 180 درجه بر ثانیه توان عضلات بازکننده و خمکنندة زانو در سرعت 60 درجه بر ثانیه، کل کار انجام شده در خم کردن و باز کردن زانو در سرعت 60 درجه بر ثانیه در گروه کراتین، در مقایسه با گروه دارونما افزایشی معنیدار داشته است (05/0P<). بین تودة بدون چربی، درصد چربی و دور ران در گروه کراتین و دارونما تفاوت معنیداری وجود نداشت (05/0P<)؛ بنابراین میتوان نتیجهگیری کرد که مصرف کوتاهمدت مکمل کراتین به بهبود عملکرد عضلانی در دختران ورزشکار منجر میشود و تأثیری بر تودة بدون چربی ندارد.
خلاصه ماشینی:
"تارنوپلسکی 3 و همکاران نیز گزارش کردند که مکمل سازی کراتین (روزانه 20 گرم به مدت چهار روز) باعث افزایش اوج توان رکاب زدن و گشتاور حداکثر انقباض اختیاری درسی فلکشن در مردان و زنان میشود (3).
راوسون و همکاران 6 بعد از مکمل سازی کراتین در مردان و زنان، تفاوت معنیداری در وزن بدن، تودۀ بدون چربی، درصد چربی بدن و قدرت بیشینه مشاهده نکردند، ولی مقاومت در برابر خستگی در دورههای metil goanidin acid Havenetidis(2003) Tarnopolsky(2000) Vandenberghe(1996) Birch(1994) Rawson et al(2010) تکراری انقباضهای شدید افزایش یافت (7).
یافتههای پژوهش نشان داد اوج گشتاور عضلات خمکنندة زانو در سرعت 60 و 180 درجه بر ثانیه، زمان رسیدن به اوج گشتاور در باز کردن در سرعت 180 درجه بر ثانیه، تعداد تکرار حرکت در اوج گشتاور در خم کردن زانو در سرعت 60 و 180 درجه بر ثانیه، توان عضلات بازکننده و خمکنندة زانو در سرعت 60 درجه بر ثانیه، کل کار انجام شده در خم کردن و باز کردن زانو در سرعت 60 درجه بر ثانیه در گروه کراتین، در مقایسه با گروه دارونما افزایشی معنیدار داشته است (05/0P<).
نتایج پژوهشهای بیرچ 1 (6) نیز نشان داد که کل کار انجام شده توسط عضلات بعد از مصرف مکمل کراتین افزایش پیدا کرده است، اما هافمن 2 (20) تغییرات معنیداری در کل کار انجام شده مشاهده نکرد.
یافتههای پژوهش نشان داد پس از شش روز مصرف کراتین، تغییری در ترکیب بدنی (تودة بدن، تودة بدون چربی، درصد چربی و دور ران) دختران ورزشکار روی نداد که با پژوهشهایی که در مورد زنان انجام شده همخوانی دارد (12، 13)."