چکیده:
هدف مطالعۀ حاضر، بررسی تأثیرات مصرف خوراکی اسانس نعناع در بهبود علائم DOMS بود. بدین منظور 20 داوطلب دانشجوی مرد سالم دانشگاه محقق اردبیلی (سن 7/1±37/21 سال) بهطور تصادفی به دو گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی روزانه 50 میکرولیتر اسانس نعناع در 500 میلیلیتر آبمعدنی به مدت 10 روز و گروه کنترل، به همان میزان آبمعدنی (دارونما) مصرف کردند. 7 روز پس از مصرف، پروتکل تمرینی با دستگاه پرس پا و وزنه معادل 80 درصد حداکثر نیروی ایزوتونیک در چهار نوبت و هر نوبت تا واماندگی اجرا شد. در فاصلۀ زمانی قبل، 1، 24، 48 و 72 ساعت پس از انجام پروتکل تمرینی، متغیرهای مورد نظر اندازهگیری شدند. از آزمون آنالیز واریانس با اندازه¬گیریهای مکرر برای مقایسۀ تفاوت درونگروهی و از آزمون تی مستقل برای مقایسۀ تفاوت بینگروهی در سطح معنا¬داری 05/0>P و از آزمون Cohen’s d برای برآورد اندازۀ اثر استفاده شد. یافتهها نشان داد که مصرف 10 روز اسانس نعناع مانع بروز علائم DOMS نشد. اما کاهش معنا¬داری در غلظت آنزیم CPK، LDH، (P=0/001) هورمون کورتیزول (P=0/01) و میزان درد و التهاب (P=0/001) در گروه نعناع نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. حداکثر نیروی ایزوتونیک در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری را نشان داد (P=0/001). دامنۀ حرکتی مفصل زانوی گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل التهاب کمتری را نشان داد (P=0/05). بهطور کلی نتایج نشان داد که مصرف 10 روزۀ اسانس نعناع نمیتواند از بروز علائم شیمیایی، عملکردی و ظاهری کوفتگی عضلانی تأخیری جلوگیری کند. اما در دورۀ بازگشت به حالت اولیه میتواند تأثیرات مفیدی داشته باشد.
خلاصه ماشینی:
به منظور بررسی تأثیر مصرف اسانس نعناع و فعالیت برونگرا بر مقادیر CPK و LDH در پنج مرحله (قبل از ایجاد تداخل ، ١، ٢٤، ٤٨ و ٧٢ ساعت بعد از کوفتگی عضلانی ) به عمل آمد در هر نوبت مقدار ٥ میلی لیتر خون سیاهرگ بازویی گرفته شد و به مقدار لازم توسط تکنسین علوم آزمایشگاهی در لوله حاوی ماده ضد انعقاد EDTA نگهداری شد و نمونه های خونی با سرعت ٣٠٠٠ دور در دقیقه و به مدت ١٠ دقیقه جهت جداسازی پلاسما سانتریفیوژ شدند و سپس غلطت پلاسمایی آنزیم های CPK و LDH به روش اتو آنالایزر و با استفاده از دستگاه اتو آنالایزر (هیتاچی -مدل ٩٠٢، ساخت کشور ژاپن ) و به صورت تمام خودکار اندازه گیری و تفسیر شدند (٨،٢٢،٢٥).
دامنه حرکتی زانو در گروه کنترل در مرحله زمانی ٢٤، ٤٨ و ٧٢ ساعت بعد از ایجاد کوفتگی ، نسبت به قبل از تمرین برونگرا (مبنا) کاهش نشان داد (٠٠٥>P)، (جدول ٢).
یافته های حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که مصرف ١٠ روزه خوراکی اسانس نعناع رقیق شده توانست موجب کاهش علائم DOMS (پایین تر بودن معنی داری سطح آنزیم CPK،LDH ، غلظت کورتیزول سرم ، درک درد، التهاب با مقیاس های تالاگ ، VAS، اندازه محیط ران ، دامنه حرکتی زانو و قدرت ایزوتونیک عضله چهار سر رانی ) در مقایسه با گروه کنترل شود.
ربیع نژاد و همکاران (١٣٩٣) در تحقیقی با عنوان اثر مصرف کوتاه مدت ویتامین C و Eبر شاخص پراکسیداسیون لیپید و کوفتگی عضلانی تأخیری در بازیکنان حرفه ای بسکتبال در مقایسه با نتایج تحقیق حاضر نشانگر تأثیر بیشتر اسانس نعناع نسبت به ویتامین C و E در پیشگیری از ایجاد DOMS است (٥).