چکیده:
در شرايط عملياتي مختلف،ميان وعده ها نقش مهمي در تامين نيازهاي تغذيه اي نيروهاي نظامي برعهده دارند و جايگزين مناسبيپس از فعاليت هاي جسماني براي ذخاير كربوهيدراتي عضلات محسوب مي شوند. هدف از اين مطالعه، فرمولاسيون و توليد آزمايشي ميان وعده انرژي زا با مدت ماندگاري طولاني جهت استفاده نيروهاي نظامي در عمليات هاي مختلف مي باشد. با توجه به اهميت موضوع شش نوع قالب هاي فشرده غذايي(بار غلات) و پوره سيب زمينيبا طعم بره تهيه شد كه قالب هاي فشرده شامل فرمولاسيون هاي كنجدي، كشمشي، گندمي، زردآلو، گردويي و بادام زميني بودند. در همين راستا پرسش نامه هايي تهيه گرديد و ويژگي هاي ارگانولپتيكي نمونه هاي مورد نظر توسط 200نفر از پرسنل نظامي مناطق استان البرز و سيستان و بلوچستان مورد ارزيابي قرار گرفتند. نتايج اين بررسي نشان داد كه در بين قالب هاي فشرده ارائه شده، قالب هاي كشمشي، كنجدي (05/ 3 از 4 امتياز) و قالب هاي زردآلو، گردويي (99 /2 از 4 امتياز) به ترتيب بيشترين و كمترين امتيازات را كسب نمودند. به طوركلي نتايج، حاكي از اين امر مي باشد كه بيشتر افراد شركت كننده در اين ارزيابي موافق قالب هاي فشرده به عنوان ميان وعده ها در جيره غذايي مي باشند.