چکیده:
دنیای امروز با چالش ها و بحران های عظیمی همچون تهی شدن منابع طبیعی، تراکم و انباشت مواد زاید و خطرناک و انواع آلودگی های محیطی زیستی به خصوص در زمینه محصولات کشاورزی مواجه است. از سوی مجامع بین المللی، حرکت به سمت توسعه پایدار و تغییر به سمت کارآفرینی سبز در بخش کشاورزی به عنوان یک تفکر جدید که همزمان رشد اقتصادی و حفاظت محیط زیست را دنبال می نماید، مطرح است. پژوهش حاضر در نظر دارد با شناسایی موانع و چالش های توسعه کارآفرینی سبز در بخش کشاورزی و ارائه راهکارهای مناسب در جهت توسعه کارآفرینی سبز گام بردارد. برای دستیابی به اهداف مورد نظر از روش تحقیق آمیخته (تلفیق روش کیفی و کمی) و ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری شامل کارشناسان جهاد کشاورزی، کارشناسان سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی در استان کرمانشاه و اعضای انجمن تولیدکنندگان ارگانیک شهرستان کرمانشاه به تعداد 190 نفر بوده است. برای نمونه گیری در بخش کیفی از روش گلوله برفی و در بخش کمی از روش تصادفی ساده ( به تعداد 181 نفر) استفاده شده است. تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش کدگذاری باز و محوری و در بخش کمی با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام شده است. نتایج نشان داد موانع اقتصادی، موانع زیرساختی، موانع ترویجی ـ آموزشی، موانع فنی و مدیریتی و موانع حمایتی عمده ترین موانع توسعه کارآفرینی سبز در بخش کشاورزی است. از سوی دیگر حمایت دولت، مردم را در سرمایه گذاری ها و مشارکت ها شرکت داده و احساس مسئولیت مردم را نسبت به تولید محصولات سبز بر می انگیزد. همچنین افزایش اهمیت تشریح تاثیر الگوی برچسب زیست محیطی و فرهنگ سازی در تغییر رفتار خرید و مصرف می تواند در جهت توسعه کارآفرینی سبز مفید باشد.
خلاصه ماشینی:
"1 RMSEA 2 (Goodness of fit index) GFI 3 p-value 4 (Comparative fit index) CFI 5 (Normed Fit Index) NFI / شکل شماره (١): مدل ارتباطی مقولات عمده ی تحقیق بر مبنای فرآیند تجزیه و تحلیل یافته های حاصل از داده های بخش کیفی نشان داد که موانع و چالش های توسعه کارآفرینی سبز در بخش کشاورزی شامل ٥ مانع اصلی (مسائل اقتصادی، مسائل حمایتی، مسائل فنی و مدیریتی، مسائل زیرساختی و مسائل ترویجی ـ آموزشی)، ١٠ بعد شامل (فقدان برنامه های مشخص در زمینه فروش و کنترل محصولات سبز، مسائل مربوط به قوانین و چارچوب های تعریف شده ، مشکلات ناشی از ترویج و اشاعه ناکافی در مورد کارآفرینی سبز، نبود اطلاع رسانی و آگاهیبخشی کافی، عدم استفاده از ظرفیت موجود در جهت تمایز محصول ، کاهش سهم بازار و مشکلات رقابتی، فقدان مهارت های فنی لازم در زمینه کارآفرینی سبز، کمبود مهارت های لازم در جهت برنامه ریزی صحیح تولید، مشکلات آموزشی و خدماتی از سوی ارگان های مربوطه و کمبود تشکل ها و NGOها در حمایت از تولید محصولات سالم و ٢٣ جزء است .
جدول شماره (٦): موانع فنی و مدیریتی توسعه کارآفرینی سبز در بخش کشاورزی بار عاملی بار عاملی گویه ها مقدارt استاندارد شده برآورد شده مشکلات کنترل آفات و امراض محصولات به علت عدم استفاده از سموم شیم اییی 0/27 0/14 6/18 نیاز به مدیریت و نگهداری بیشتر و مناسب تر نسبت به تولید محصولات سبز در کشاورزی 0/88 0/43 9/35 ( به تصویر صفحه مراجعه شود) نتایج در بخش کیفی نشان داد که مسائل حمایتی شامل ٢ بعد مشکلات آموزشی و خدماتی از سوی ارگان های مربوطه و کمبود تشکل ها و NGOها در حمایت از تولید محصولات سالم و ٣ جزء است (جدول ١)."