چکیده:
طرح مساله: زیارت از دین سرچشمه میگیرد. از نظر شیخ الرئیس ابن سینا زائر هم بهرههای مادی میبرد و هم فوائد روحی. در این مطالعه سعی شده بر اساس مستندات علمی ارتباط زیارت بهعنوان عملی عبادی با رفتارهای انسانی و اجتماعی ارائه شود.
روش کار: بررسی مرور نظرات صاحبنظران در حوزه های روانشناسی دین و علم اعصاب و رابطه اعمال عبادی و رفتار بر اساس مستندات علمی
یافتهها: در آیه 157 سوره بقره شاهد مشیت مقرر شده در قرآن مجید میباشیم؛ خداوند میفرماید" هرکسی برای خیر و نیکی بشتابد خدا پاداش وی خواهد داد" و این پاداش با توجه به آیه به اعمال زیارت خانه خدا برمیگردد و جالب است بر اساس مطالعات روانشناسان انسانی و اجتماعی، "آیین تبرک" مشیت خداوند است که خدا برای مردم و به هنگام مراسم عبادی و مناسک که (زیارت یکی از آن موارد است) مقرر نموده است.
از طرف دیگر دانشمندان علوم اعصاب در بخشهایی از تحقیقات علمی و در آزمایشگاههای تخصصی به ارتباط رفتارهای متفاوت در انسان با بخشهای مختلف مغز پی بردهاند. در این رابطه مکلین بیان نموده مغز انسان شامل نئوکورتکس، کورتکس، مغز پستانداران و مغز خزندگان است. کورتکس ناحیه ماقبل پیشانی، آن احساس و جراتی که افراد برای شناسایی یکدیگر و داشتن احساس مشترک، لازم دارند، را دربر دارد. مغز پستانداران به بقای خود و نوع خود محدود و رفتار مغز خزنده شامل: خشونت، وسواس، زورگویی، سطحینگری و پارانوئیا است. خانم کاندیس پرت یکی از دانشمندان اعصاب میگوید: اگرخدا با انسان صحبت میکند و اگر بشر با خدا، این گفتگو از طریق لوبههای فرونتال کورتکس استاز دیدگاه دانشمندان اسلامی نیز برای زیارت برکات و فوائدی مترتب است.
نتیجهگیری: با لحاظ نتایج تحقیقات در زمینه علم اعصاب و با در نظرداشتن این نکته که بخشهای فوقانی مغز شامل کورتکس و نئوکورتکس نقش کنترلی بر سایر بخشهای زیرین دارند میتوان نتیجه گرفت در مراسم عبادی نظیر زیارت که با فعال شدن کورتکس و نئوکورتکس همراه است و فعالیت ابعاد مادی و پایینی مغز اندک است، ابعاد انسانی و الاهی تقویت شده و رفتارها و معیارهای تعامل با دیگران در این چنین انسانی متعالی و از سطح سلامت بالاتری برخوردار است
خلاصه ماشینی:
روش کار: بررسی مرور نظرات صاحبنظران در حوزه های روانشناسی دین و علم اعصاب و رابطه اعمال عبادی و رفتار بر اساس مستندات علمییافتهها: در آیه 157 سوره بقره شاهد مشیت مقرر شده در قرآن مجید میباشیم؛ خداوند میفرماید" هرکسی برای خیر و نیکی بشتابد خدا پاداش وی خواهد داد" و این پاداش با توجه به آیه به اعمال زیارت خانه خدا برمیگردد و جالب است بر اساس مطالعات روانشناسان انسانی و اجتماعی، "آیین تبرک" مشیت خداوند است که خدا برای مردم و به هنگام مراسم عبادی و مناسک که (زیارت یکی از آن موارد است) مقرر نموده است.
نتیجهگیری: با لحاظ نتایج تحقیقات در زمینه علم اعصاب و با در نظرداشتن این نکته که بخشهای فوقانی مغز شامل کورتکس و نئوکورتکس نقش کنترلی بر سایر بخشهای زیرین دارند میتوان نتیجه گرفت در مراسم عبادی نظیر زیارت که با فعال شدن کورتکس و نئوکورتکس همراه است و فعالیت ابعاد مادی و پایینی مغز اندک است، ابعاد انسانی و الاهی تقویت شده و رفتارها و معیارهای تعامل با دیگران در این چنین انسانی متعالی و از سطح سلامت بالاتری برخوردار است.
در آیه 158 سوره بقره ما شاهد این مشیت مقرر شده در قرآن مجید میباشیم در این آیه خداوند میفرماید هر کسی برای خیر و نیکی بشتابد خدا پاداش وی خواهد داد و این پاداش با توجه به آیه به زیارت خانه خدا برمیگردد و پاداش الهی چیزی جز خیر و صلاح نیست که انسان را از بدیها به دور میدارد.