چکیده:
یکی از انواع گردشگری که امروزه در جهان بسیار رونق یافته، گردشگری آشپزی است. تجارب متعدد جهانی حاکی از آن است که این صنعت نقش بسیار مهمی در رفاه و ارتقاء کیفیت زندگی جوامع میزبان ایفا می نماید. مناطق مختلف ایران نیز به دلیل برخورداری از پتانسیل های متنوع فرهنگی، در موضوع مورد بحث جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است که از جمله این مقاصد می توان به روستای سرولات در استان گیلان اشاره نمود. از این رو پژوهش حاضر با هدف افزایش میزان ثمربخشی اقدامات آینده، به سنجش وضعیت گردشگری آشپزی در روستای سرولات از دیدگاه ذی نفعان پرداخته است. جامعه آماری پژوهش شامل سه گروه کارشناسان، گردشگران و ساکنان بوده و ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخت است. پژوهش بر اساس ماهیت توصیفی– تحلیلی بوده و جهت تحلیل داده های آن، از روش تحلیل رگرسیون، آنتروپی و مدل ACSI استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد هم از دیدگاه کارشناسان و هم از دیدگاه ساکنان، گردشگری آشپزی بیشترین اثر را بر توسعه اجتماعی - فرهنگی و اقتصادی روستا داشته و تاثیر آن بر ابعاد «زیرساختی»، «محیط زیستی» و «دولتی- نهادی» ناچیز بوده است. همچنین شاخص رضایتمندی گردشگران از مجموع فعالیت های گردشگری آشپزی در روستای سرولات، در مقیاس صفر تا صد، 67.16 محاسبه گردید که بیشتر، نشان دهنده کاستی های زیرساختی و خدماتی در مقصد می باشد.
خلاصه ماشینی:
از آنجا که تاکنون وضعیت گردشگری آشپزی در منطقه بررسی نشده و برنامه ریزی علمی و مدونی جهت سنجش توسعه این شاخه تخصصی گردشگری توسط متولیان امر گردشگری صورت نگرفته است ، پژوهش پیش رو بر آن است تا در گام اول به سنجش میزان اثرگذاری گردشگری آشپزی بر ابعاد مختلف توسعه در روستای سرولات از دیدگاه ساکنان محلی و کارشناسان پرداخته سپس سطح رضایتمندی گردشگران از فعالیت های این شاخه از گردشگری را مورد بررسی قرار دهد.
(رجوع شود به تصویر صفحه) توسعه دولتی - نهادی بر اساس نتایج حاصل از محاسبات پژوهش ، از میان شاخص های دولتی - نهادی مورد مطالعه ، میان کارشناسان و ساکنان محلی توافق نظر وجود داشته و شاخص «تأمین درآمد برای شورای روستا و سایر نهادهای دولتی روستا» بیشترین اثرپذیری از گردشگری آشپزی را به خود اختصاص داده است .
(رجوع شود به تصویر صفحه) نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون همانطور که در جدول شماره (٦) قابل مشاهده است ، سطح معناداری و نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان می دهد، گردشگری آشپزی در روستای سرولات بر توسعه اجتماعی - فرهنگی و اقتصادی اثر بیشتری داشته و این تأثیر بر ابعاد خدماتی - زیرساختی ، محیط زیستی و دولتی - نهادی ناچیز و کم اثر بوده است .