چکیده:
در مقاله حاضر به بررسی وضعیت اقتصادی برنج و همچنین بررسی دو شیوه کشت سنتی و مکانیزه در این بخش و تاثیری که هر کدام از این روشها برجای گذاشته، پرداخته شده است. متغیر مستقل این تحقیق میزان اعتبارات و متغیر وابسته نیز اثرات اقتصادی(افزایش تولید، افزایش درآمد، کاهش ضایعات محصول، کاهش هزینه تولید و...) میباشد. شیوه بهرهبرداری شامل سنتی، مکانیزه و نیمه مکانیزه نیز به عنوان متغیر میانجی این پژوهش میباشد. (به عبارتی میزان تمایل هر یک از افراد را برای گرفتن وام برای کشت برنج سنجیده شد). در این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است و به منظور جمعآوری دادههای مورد نیاز از روش پیمایشی (جمعآوری پرسشنامه از 400 خانوار روستایی) که به شیوه خوشهای انتخاب گردیده، استفاده شده است. همینطور برای تجزیه و تحلیل یافتهها و دستیابی به مدل نهایی پژوهش در فرضیه اصلی از مدل جدول تقاطعی سه بعدی با استفاده از نرمافزار Spss IBM SPSS Statistics20 استفاده شده است. نتایج تحقیق نشاندهنده اطمینان 95 درصدی از این موضوع میباشد که با افزایش میزان اعتبار دریافتی میزان تاثیرات اقتصادی ناشی از کشت برنج هم افزایش مییابد
خلاصه ماشینی:
بررسی رابطه بین میزان دسترسی به اعتبارات و شاخص های توسعه اقتصادی خانوارهای روستایی شهرستان رشت مجید یاسوری نادر افقی سیده فاطمه امامی چکیده در مقاله حاضر به بررسی وضعیت اقتصادی برنج و همچنین بررسی دو شیوه کشت سنتی و مکانیزه در این بخش و تأثیری که هر کدام از این روش ها برجای گذاشته ، پرداخته شده است .
در واقع پژوهش حاضر به دنبال بررسی میزان اعتبارات (وام درخواستی افراد) در شیوه کشت مکانیزه و سنتی در قسمت برداشت محصول برنج و تعیین هزینه و درآمد در این شیوه بهره برداری برنج در سطح شهرستان رشت میباشد و در واقع دنبال بررسی تأثیراتی است که عوامل اقتصادی وابسته به برنج بر توسعه روستایی (افزایش درآمد، افزایش تولید، کاهش ضایعات محصول ، انجام به موقع عملیات زراعی و کاهش هزینه تولید) شهرستان رشت بر جای میگذارد.
پیشینه تحقیق منجم و همکاران (١٣٩٢)، در مقاله ای تحت عنوان ارزیابی روش های تولید برنج در استان گیلان با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) جهت بررسی و انتخاب بهترین روش تولید برنج در استان گیلان ، از بین روش های سنتی، نیمه مکانیزه و مکانیزه ، از فرایند تحلیل سلسله مراتبی استفاده نمود و بدین منظور از داده های بدست آمده از ٢٥ کارشناس بخش کشاورزی و ١٨ کشاورز پیشرو استان گیلان در سال زراعی ١٣٩١ استفاده شد که نتیجه حاصل این شد که در بین سیستم های تولید برنج ، روش مکانیزه با میانگین وزنی٠/٣٤٧ مناسب ترین روش تولید برنج است و روش نیمه مکانیزه با میانگین وزنی٠/٣٢٩ و روش سنتی با میانگین وزنی٠/٣٢٤ به ترتیب در رتبه های بعدی قرار داشتند.