چکیده:
مقدمه: با توجه به اهمیت عوامل ایمنی و بهداشتی در مدیریت بهینه بخش تغذیه در بیمارستانها و مشخص نبودن میزان تاثیر این عوامل بر آماده سازی، تهیه و توزیع مواد غذایی سالم، این پژوهش با هدف تعیین و ارایه مدلی برای تبیین نقش و اهمیت مؤلفههای مورد نیاز در بیمارستانهای تامین اجتماعی انجام شد.
روش پژوهش: این مطالعه از نوع کمی کیفی بود. جامعه پژوهش عبارت بودند از مدیران بیمارستانها، کارشناسان بهداشت محیط و کارشناسان تغذیه.ابزار گرد آوری دادهها فرم اطلاعاتی، چک لیست معاونت درمان تامین اجتماعی که با روش مشاهده مستقیم و مصاحبه تکمیل گردید. دادهها با استفاده از پرسشنامهای شامل 15 سوال در 3 حیطه گردآوری شد. از نرمافزار SPSS و نرمافزار AMOS با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: سه بعد ایمنی و بهداشتی، نظارت و کنترل و منابع انسانی، شناسایی شد. برازش به دست آمده بسیار نزدیک به یک بود که بیانگر قوت تک بعدی بودن مدل بود. بر اساس تحلیل عاملی تأییدی، مولفههای «نگهداری مواد غذایی در دمای مناسب» و «شرایط نامناسب نگهداری مواد اولیه» به ترتیب با ضرایب 0.753 و 0.545 بیشترین و کمترین تأثیر را در میان عوامل ایمنی و بهداشتی داشتند.
نتیجهگیری: به منظور مدیریت بهینه بخش تغذیه نگهداری مواد غذایی در دمای مناسب در بیمارستانها از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد و عنایت به این موضوع در کنار سایر عوامل میتواند مورد توجه مدیران بیمارستانها،کارشناسان بهداشت و همچنین کارشناسان تغذیه قرار گیرد.
خلاصه ماشینی:
ir"/>/ نادر خالصی<FootNote No="22" Text="- دانشیار گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران"/>/ رضا زیاری<FootNote No="23" Text="- استادیار گروه اقتصاد، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران"/> مقدمه: با توجه به اهمیت عوامل ایمنی و بهداشتی در مدیریت بهینه بخش تغذیه در بیمارستانها و مشخص نبودن میزان تاثیر این عوامل بر آماده سازی، تهیه و توزیع مواد غذایی سالم، این پژوهش با هدف تعیین و ارایه مدلی برای تبیین نقش و اهمیت مؤلفههای مورد نیاز در بیمارستانهای تامین اجتماعی انجام شد.
نتیجهگیری: به منظور مدیریت بهینه بخش تغذیه نگهداری مواد غذایی در دمای مناسب در بیمارستانها از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد و عنایت به این موضوع در کنار سایر عوامل میتواند مورد توجه مدیران بیمارستانها،کارشناسان بهداشت و همچنین کارشناسان تغذیه قرار گیرد.
این استاندارد علاوه بر بررسی میزان سلامت و ایمنی مواد غذایی، دارای یکسری الزاماتی برای بهبود سیستم مدیریت بهداشت مواد غذایی میباشد که توصیه میگردد با توجه به ماهیت نوع مشتریان بیمارستان که غالبا بیماران هستند مورد استفاده قرار گیرد[11].
(جدول 4) بحث و نتیجهگیری براساس نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر، عوامل ایمنی و بهداشتی به عنوان تأثیرگذارترین و عامل نظارت و کنترل کم تأثیرترین عامل در مدیریت بهینه بخش تغذیه در بیمارستانهای تأمین اجتماعی به شمار میآیند و همچنین نتایج تحلیل عاملی تایید و شاخصهای برازش مدل، تایید شدن تمام ابعاد و آیتم (نشانگر)ها را بر اساس ضرایب استاندارد نسبت بحرانی و شاخصهای برازش مدل به اثبات رساند.