چکیده:
هدف تحقیق، تعیین تاثیر زمان مصرف مکمل شیر کاکائو بر برخی شاخصهای آسیب عضلانی ناشی از فعالیت مقاومتی در مردان بود. سی و سه مرد ورزشکار با دامنه سنی 3±21 سال، وزن81/7±65/67 کیلوگرم، درصد چربی40/4±78/10 درصد بصورت داوطلبانه انتخاب و در سه گروه 11 نفری همگن کنترل (CL)، مصرف نوشیدنی قبل از قرارداد ورزشی (DB)، مصرف نوشیدنی بعد از قرارداد ورزشی (DA) قرار گرفتند. همه آزمودنیها فعالیت مقاومتی پرس پا، پرس سینه و پشت پا را با شدت 70 درصد یک تکرار بیشینه در 3 ست 10 تکراری انجام دادند. گروه DB نوشیدنی شیرکاکائو را قبل و گروه DA بلافاصله بعد از فعالیت مقاومتی مصرف کردند و گروه سوم تنها فعالیت مقاومتی را اجرا کردند. نمونه-های خونی در مراحل قبل از فعالیت، 45 دقیقه و 24 ساعت بعد از فعالیت مقاومتی برای سنجش کراتینکیناز (CK)، لاکتات دهیدروژناز (LDH) و لاکتات سرمی (LA) جمع آوری شدند. دادهها با استفاده از آزمونهای آنوای 3×3 ، آنوا یک راهه و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنیداری 05/0<α بررسی شدند. در گروه DA مقدار لاکتات پایینتری نسبت به گروه DB (043/0=P) و گروه CL (008/0=P) در مرحله دوم خونگیری مشاهده شد. همچنین مقدار CK در گروه DA 24 ساعت بعد از ورزش کاهش معنیداری نسبت به گروه کنترل داشت (024/0=P) اما در مقادیر لاکتات دهیدروژناز تاثیر معنیداری در مراحل مختلف گزارش شد (54/0=P) که به نظر میرسد مصرف شیرکاکائو بعد از فعالیتهای ورزشی میتواند در کاهش آسیبهای عضلانی موثر باشد.