چکیده:
چند سالی است که در متون علمی مربوط به «علم و هنر یاددهی و یادگیری تربیتبدنی۱» اصطلاح «سواد بدنی یا جسمانی۲» متداول شده است. نگرشهای جدید به فعالیتهای بدنی مادامالعمر و اهمیت آنها در سلامت انسان و نقش درس تربیتبدنی ظاهرا منشا و خاستگاه رواج بیش از پیش این عبارت بوده است. با عنایت به نقش و اهمیت این نوع سواد، تلاشهای مختلفی مثل سخنرانی، کنفرانس، تدوین و چاپ مقالات، تالیف کتاب و حتی تاسیس انجمن تخصصی در طی سالهای اخیر انجام گرفته است. از بین تلاشهای مورد اشاره که همگی درصدد تبیین و توصیف این مفهوم برآمدهاند، تاسیس «انجمن بینالمللی سواد بدنی۳» اقدامی بسیار موثر و عاقبتاندیشانه بوده است. از آنجا که ممکن و محتمل است ترجمهها و معادلهای مختلفی در زبانهای مختلف از این مفهوم جدید ارائه شود (برای مثال در کشور ما در محافل علمی و اجرایی و برخی متون منتشرشده به «سواد حرکتی» ترجمه و به کار برده شده است)، نقش این انجمن تخصصی و بینالمللی بهعنوان یک مرجع علمی بسیار کلیدی است. در این مقاله، ضمن معرفی کلی این نهاد، تاریخچه مختصری از آن تقدیم دوستداران و علاقهمندان خواهد شد
خلاصه ماشینی:
از بین تلاشهای مورد اشاره که همگی درصدد تبیین و توصیف این مفهوم برآمدهاند، تأسیس «انجمن بینالمللی سواد بدنی۳» اقدامی بسیار مؤثر و عاقبتاندیشانه بوده است.
از آنجا که ممکن و محتمل است ترجمهها و معادلهای مختلفی در زبانهای مختلف از این مفهوم جدید ارائه شود (برای مثال در کشور ما در محافل علمی و اجرایی و برخی متون منتشرشده به «سواد حرکتی» ترجمه و به کار برده شده است)، نقش این انجمن تخصصی و بینالمللی بهعنوان یک مرجع علمی بسیار کلیدی است.
تعریف: انجمن بینالمللی سواد بدنی بهعنوان یک سازمان خیریه و دارای شخصیت حقوقی۴ ثبتشده، در کمیسیون خیریه انگلستان۵ تأسیس شده است.
شک و تردید کمی وجود داشته که توان و استعداد مجسم ما یک توانایی مهم در کنار سایر تواناییهای توصیفشده توسط ناسبام (۲۰۰۰) و سنت (۲۰۰۹) بوده است که بهعنوان سواد بدنی توصیف میشود.
کتاب سواد بدنی در طول دوران زندگی توسط وایتهد در سال ۲۰۱۰ نوشته شد و تاکنون تعدادی کنفرانس و کارگاه برای توضیح و تفسیر و اجرای آن برپا شدهاند.