چکیده:
تاکید بر اهمیت «پژوهش در آموزش شیمی» پاسخی به دغدغه اساسی همه پژوهشگران آموزش شیمی است که معتقدند "یادگیری شیمی برای فراگیران مشکل است". این ادعا مبتنی بر مطالعات نویسنده در آموزش شیمی و بر اساس نتایج پژوهشهای انجام شده توسط محققان برجسته جهانی میباشد. این موضوعی قدمتی نزدیک به یک قرن دارد و در طول سالهای گذشته تلاشهای زیادی برای غلبه بر مشکلات یادگیری شیمی انجام شده است. محققان قدیمی چون اوتو و محققان معاصری چون جانستون و نخله با طرح این سوال که چرا یادگیری شیمی مشکل است تلاش کردهاند این موضوع را از زوایای مختلف بررسی کنند. اما با گذشت نزدیک به یک قرن از طرح موضوع مشکلات یادگیری شیمی در منابع علمی، بازهم مشکل یادگیری شیمی موضوع مورد علاقه پژوهشگران آموزش شیمی است و این مسئله اهمیت پژوهش در آموزش شیمی را دوچندان میکند. به نظر میرسد علاقمندان آموزش شیمی در ایران نیز برای پر کردن این فاصله زیاد با جهان توسعه یافته نیازمند تلاش مضاعف و ازخودگذشتگی بیش از حد هستند.
خلاصه ماشینی:
ir چرا پژوهش در آموزش شيمي؟ مسعود سعادتي * سردبير و عضو گروه علوم پايه ، دانشگاه فرهنگيان ، تبريز، ايران واقعا چرا «پژوهش در آموزش شيمي»؟ ممکن است براي اين سوال پاسخ هاي متعددي در ذهن خوانندگان و علاقمندان آموزش شيمي شکل بگيرد اما به اعتقاد نويسنده اين سوال فقط يک پاسخ اصلي دارد و آن عبارت است از اين که "يادگيري شيمي براي فراگيران مشکل است ".
نزديک به ٦٠ سال بعد از پژوهش اشاره شده ، جانستون با طرح اين سوال که "چرا يادگيري علوم (شيمي) مشکل است ؟"، پابرجا بودن مشکل يادگيري علوم ازجمله شيمي را يادآوري مينمايد (جانستون ، ١٩٩١).
جانستون معتقد است پژوهش هاي زيادي براي استخراج کج فهميهاي فراگيران صورت گرفته اما حتي يکي از مشکلات يادگيري شيمي در طي تلاش هاي نيم قرن گذشته حل نشده است .
با گذشت نزديک به يک قرن از طرح موضوع ، هنوز هم "مشکل يادگيري شيمي" مورد علاقه پژوهشگران آموزش شيمي است (سيرهان ، ٢٠٠٧) و اين مسئله اهميت پژوهش در آموزش شيمي را دوچندان مي کند.
Why some students don't learn chemistry: Chemical misconceptions.