چکیده:
گیاهان از مهمترین منابع درمانی محسوب میشوند. کشف ترکیباتی با خاصیت آنتیبیوتیکی از گیاهان دارویی، سبب استفاده روزافزون از این منابع برای درمان بیماریها شده است. گلگاوزبان، از گیاهان مورد استفاده برای تولید داروهای گیاهی با استفاده از متابولیتهای ثانویه آن میباشد. هدف از این مطالعه بررسی مقایسهای خواص ضدباکتریایی ریشه موئین واکشت شده این گیاه با اندامهای مختلف گیاه گاوزبان خوزستانی بر میکروارگانیسمهای بیماریزای انسانی بود. بذر گیاه گل گاوزبان خوزستانی در گلخانه کشت شد و بعد از مرحله گلدهی، اندامهای گیاه به طور جداگانه جمعآوری و خشکانده شدند. القاء ریشه موئین بر روی قطعات برگی رشد یافته در محیط کشت MS به وسیله اگروباکتریوم رایزوژنز صورت گرفت. اثرات ضدباکتریایی عصارههای مختلف اتانولی، متانولی و آبی به روش انتشار از دیسک در آگار بر روی 8 باکتری بیماریزای انسانی مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر آن حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی عصارهها بر روی این باکتریها به روش رقت لولهای ارزیابی شد. با مقایسه اثر عصارههای مختلف بر باکتریها مشاهده شد که باکتریهای مورد آزمایش حساسیتهای متفاوتی در بافتها، حلالها و غلظتهای متفاوت عصارهها داشتند. از بین بافتهای مورد مطالعه، بافت گل با میانگین قطر هالهی بازدارندگی 50/10 میلیمتر دارای بیشترین تاثیر بر روی باکتریهای مورد مطالعه بود و ریشهموئین با میانگین قطر هاله بازدارندگی 06/6 میلیمتر کمترین میزان بازدارندگی را نشان داد. همچنین بهطور میانگین، باکتری staphylococcus aureus حساسیت بیشتری نسبت به سایر باکتریها نشان داد. با توجه به نتایج MIC و MBC، عصاره برگ گلگاوزبان خوزستانی، اثرات مهارکنندگی و کشندگی بالاتری نسبت به سایر بافتها نشان داد ودر مقایسه با تمام بافتها ریشه موئین دارای بالاترین اثر بازدارندگی بر روی باکتری Escherrchia coli بود. عصاره ریشه موئین گلگاوزبان خوزستانی میتواند به عنوان منبعی برای عوامل ضد میکروبی بالقوه در نظر گرفته شود.
Infectios diseases are a leading cause of morbidity and mortality worldwide, especially in developing countries.
Numerous scientifitic reports have shown that plants have a high potential to synthesize different antimicrobial
substances. Many secondary metabolites produced by plants that are used in manufacturing drug and new
treatments too, but are too difficult, expensive or impossible tp make by chemical compounds synthesis.
Biotechnology progresses have provided a huge source of new valuable chemical compounds plant origin to
various application. Echium khuzestanicum from Boraginaceae family is found in Khuzestan province. The aim
of the was to evaluate the Comparison of antibacterial properties of sub cultured hairy root of Echium
khuzestanium with aerial parts of plant. First, the seeds of Echium khuzestanicum were cultivated, after
flowering, plant aerial parts were collected and dried. For hairy roots induction of this plant, the sterile seedlings
were used. Strain of Agrobacterium rhizogenes were used for transformation. To identifying transformation,
molecular analysis via PCR analysis (using specific rolB primer) was performed. Antibacterial effect of
methanol, ethanol and aqueous extracts the Agar disk diffusion method of these plants on 8 human pathogenic
bacteria were investigated, also The value minimal inhibitory concentration (MIC) and minimal bactericidal
concentration (MBC) of these extracts on the bacteria was evaluated. Results showed that gram-positive bacteria
compare with gramnegative bacteria were more sensitive. Extracts from aerial part of Echium khuzestanium
showed slightly higher antibacterial activity in comparison to that hairy-root cultures. The largest growth
inhibition zone with 31.4±0.6 mm diameter was observed on staphylococcus aureus culture exposed to
methanolic extract of the leaf. This study supports that these traditional medicines are effective against diseases
like diarrhea, intestinal tract, throat, ear infections, fever and skin diseases causing by mentioned
microorganisms.
خلاصه ماشینی:
با توجه به نتايج MIC و MBC، عصاره برگ گلگاوزبان خوزستاني، اثرات مهارکنندگي و کشندگي بالاتري نسبت به ساير بافتها نشان داد ودر مقايسه با تمام بافتها ريشه موئين داراي بالاترين اثر بازدارندگي بر روي باکتري Escherrchia coli بود.
ميانگين قطر هاله ممانعت از رشد عصاره برگ گلگاوزبان خوزستاني بر روي هشت باکتري بيماريزاي انساني در بررسی اثر آنتي باکتريايي عصاره ساقه گاوزبان خوزستاني در اندازهگيري پس از 24 ساعت، به طور میانگین باکتري staphylococcus aureus حساسيت بيشتري نسبت به ساير باکتريها نشان داد و با اختلاف معنيداري نسبت به ساير باکتريها در گروه a قرار گرفت.
ميانگين قطر هاله ممانعت از رشد عصاره ساقه گلگاوزبان خوزستاني بر روي هشت باکتري بيماريزاي انساني در بررسی اثر آنتي باکتريايي عصاره گل گاوزبان خوزستاني در اندازهگيري انجامشده پس از گذشت 24 ساعت، به طور میانگین باکتري Streptococcus pyogenes حساسيت بيشتري نسبت به ساير باکتريها نشان داد و با اختلاف معنيداري نسبت به ساير باکتريها در گروه a قرار گرفت.
ميانگين قطر هاله ممانعت از رشد عصاره گلهايگلگاوزبان خوزستاني بر روي هشت باکتري بيماريزاي انساني در بررسی اثر آنتي باکتريايي عصاره ريشه موئين گاوزبان خوزستاني در اندازهگيري انجامشده پس از گذشت 24 ساعت، به طور میانگین باکتري staphylococcus aureus حساسيت بيشتري نسبت به ساير باکتريها نشان داد (نمودار4) و با اختلاف معنيداري نسبت به ساير باکتريها در گروه a قرار گرفت.