چکیده:
امروزه از روشهای نوین در جهت کنترل آفات و بیماریهای گیاهی به ویژه برای تولید محصولات ارگانیک، استفاده از مواد و ترکیبات طبیعی با منشاء میکروبی و گیاهی است. در این مطالعه اثر ضد باکتری نه اسانس گیاه سازیل، داتوره، زوفا، زربین، خون فام، سرخدار، شمشاد، همیشک و خاس با غلظتهای مختلف (5/12 درصد، 25 درصد، 50 درصد و 100 درصد اسانس خالص) بر روی سه باکتری Pseudomonas syringae pv. Syringae عامل بیماری شانکر درختان میوه هسته دار، Rathayibacter tritici عامل خوشه صمغی گندم و E. coli به روش دیسک دیفیوژن در قالب طرح فاکتوریل کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. ترکیبات موجود در اسانس با استفاده از کروماتوگرافی گازی متصل به شناساگر طیف نگار جرمی (GC-MS) شناسایی شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که نوع گونه گیاهی، غلظت اسانس، نوع باکتری و اثرات دوگانه و سه گانه در سطح یک درصد معنی دار است. نتایج نشان داد که بیشترین اثر ضدباکتری مربوط به هاله بازدارنده اسانس سازیل با میانگین 3/13 میلیمتر برای E. coli میباشد. بخشی از اسانس سازیل توسط GC-MSمورد آزمایش قرار گرفته و 14 ترکیب شناسایی شد. بیشترین و کمترین میزان ترکیبات ضد باکتری به ترتیب مربوط به Menthol (41%)، Menthone (12%) و Pulegone (8%) میباشد. با توجه به نتایج، اسانس گیاه سازیل میتواند به عنوان یک سم بیولوژیک برای کنترل بیماریهای گیاهی مورد استفاده قرار گیرد.
Plants extracts can be a new sources for pest and disease controlling. In this research, the
antibacterial effects of essential oil from 9 plants including, Juncus, Euonymus japonicas,
Taxus baccata, Dana racemose, Datura stramonium, Lythrum Salicaria, Cupressus
sempervirens, Ilex aquifolium and Hyssopus officinalis with different concentrations, means
12.5, 25, 50 and 100 % used for three bacteria such as E.coli, Pseudomonas syringae. pv
syringae, Rathayibacter tritici through in the form of disc diffusion. The experimental was as
completely randomized factorial design with three replications. At the end, qualitative and
quantitative analysis of the components of the essential oil were analyzed by GC-MS. The
results of variance analysis of the inhibitory effects in different concentrations showed that,
plant species, the different concentrations of essential oil, the type of bacteria and mutual
interaction have shown the significantly meaning, in terms of inhibitory effects (P <0.01).
The results indicated, the most antimicrobial activities related to the Juncus essential oil with
the zone of 13.3 mm for E.coli. The part of Juncus essential oil so examined by GC-MS
system and the result has shown 14 different compounds. The maximum and minimum
substances were Menthol (41%), Menthone (12%) and Pulegone (8.62%), respectively. From
this research, we conducted that the juncus.s essential oil putatively can be as a source of
disease control agent.