چکیده:
اهمیت فعالیت بدنی برای سلامت جسم و روانشناختی مطلوب در کودکان و نوجوانان به خوبی تایید شده است. شناسایی و درک کاملتر فعالیت بدنی از تعامل بین عوامل زیستی، روانی، اجتماعی و محیطی به دست میآید. از عوامل زیستشناختی مرتبط با فعالیت بدنی در نوجوانان میتوان از بالیدگی نام برد. انتقال از کودکی به نوجوانی با تعدادی وقایع جسمانی و فرهنگی نشان داده میشود. تاثیرات زیستشناختی در پایان کودکی و شروع نوجوانی بهوسیله بالیدگی جنسی مشخص میشود، در حالیکه به نظر میرسد توجه به مقوله بالیدگی در سطوح آموزشی و رقابتی تربیتبدنی مدارس کشور کمتر صورت میپذیرد و عموما مهمترین مقیاس برای تساوی در دانشآموزان سن تقویمی آنهاست. در مقاله حاضر، ضمن معرفی بالیدگی و شیوههای ارزیابی آن، به ارتباط متقابل بالیدگی با عملکرد حرکتی اشاره میشود و مطالبی در خصوص اهمیت توجه به بالیدگی در انتخاب ورزشکاران برای شرکت در تیمهای ورزشی ارائه خواهد شد.
خلاصه ماشینی:
بنابراین کودک زودرس با کسب توانایی راه رفتن بهصورت مستقل، وارد مرحله بالاتری از ارزیابی بالیدگی، دیربالیده، زودبالیده، سن تقوییم، عملکرد حرکتی، فعالیت بدنی، دانش آموزان رشد به لحاظ کیفی میشود، تعامل بیشتری با محیط پیدا میکند، ولی دیگری هنوز در مراحل اولیه یادگیری گام برداشتن بهسر میبرد یا یک کودک ممکن است ظاهراً از نظر جسمی کوتاه و لاغر، ولی بهطور نسبی از سن تقویمی خود بالیدهتر باشد یا برعکس، کودکی که قد او به واسطه ژنتیک در صدک بالا قرار گرفته ممکن است این تصور اشتباه را ایجاد کندکه از نظر بالیدگی زودرس است.
ارتباط متقابل بالیدگی و عملکرد حرکتیتحقیقات در خصوص تأثیر فعالیت بدنی بر بالیدگی دختران نشان دادهاند که تمرین شدید ورزشی روی سطح چرخهای هورمونی غدد جنسی و زمان اولیه قاعدگی اثر میگذارد و بهعنوان عامل تأخیر در اولین قاعدگی مطرح میشود، که علت آن تغییر در وزن بدن یا تغییر در ترکیب بدنی گزارش شده است.