چکیده:
هدف از انجام این پژوهش ارایه الگویی برای سنجش متغیرهای امنیت غذایی در کشور جمهوری اسلامی ایران است. در این پژوهش ترکیبی از روشهای کیفی و کمی استفاده شده است. به طوری که ابتدا به منظور شناسایی متغیرهای امنیت غذایی، مجموعه ادبیات و اسناد راجع به امنیت غذایی با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی بررسی و مجموعهای از متغیرها شناسایی و دستهبندی شدند. سپس این متغیرها در طی یک پرسشنامه در اختیار ۴۰ نفر از خبرگان قرار گرفت و از ایشان خواسته شد میزان تاثیر هر یک از متغیرها را بر ایجاد امنیت غذایی ارزیابی کنند. در نهایت وزن متغیرهای سازنده امنیت غذایی با تکیه بر روش آنتروپی شانون محاسبه شد. برای سنجش تاثیر متغیرهای مکشوفه بر امنیت غذایی، از روش دادههای تابلویی پویا و GMM نیز استفاده گردید. بر اساس نتایج این بخش؛ سه شاخص: امنیت غذایی تجمیعی خانوار، ناامنی غذایی و تنوع غذایی در ج.ا.ا به عنوان شاخصهای سنجش امنیت غذایی شناسایی شد. در مجموع یافتههای تحقیق ۲۳ متغیر برای سنجش امنیت غذایی در کشور مورد شناسایی قرار گرفت و این متغیرها را میتوان در سه مقوله دستهبندی کرد که عبارتند از: موجود بودن و دسترسی به مواد غذایی، توان اقتصادی خرید و انتخاب مواد غذایی، تامین سلامت و پایداری در دریافت مواد غذایی. در نهایت با تعیین وزن هریک از متغیرها و نیز وزن هریک از مقولهها در ایجاد امنیت غذایی، الگوی نهایی سنجش امنیت غذایی در کشور به دست آمده است.
The purpose of this study is to provide a model for measuring food security variables in the Islamic Republic of Iran. In this research, a combination of qualitative and quantitative methods has been used. So that in order to identify food security variables, a set of literature and documents on food safety were reviewed using qualitative content analysis method and a set of variables were identified and categorized. These variables were then provided to 40 experts in a questionnaire and they were asked to evaluate the impact of each variable on food security. Finally, the weight of food security constructs was calculated based on Shannon entropy method. Dynamic panel data method and GMM were also used to measure the effect of the detected variables on food safety. Based on the results of this section; Three indicators: cumulative household food security, food insecurity and food diversity in the Islamic Republic of Iran were identified as indicators for measuring food security. In total, the research findings identified 23 variables for measuring food security in the country, and these variables can be classified into three categories: availability and access to food, economic ability to purchase and select food, health and sustainability In receiving food. Finally, by determining the weight of each variable and also the weight of each category in creating food security, the final model for measuring food security in the country has been obtained.