چکیده:
کشاورزی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی بشمار میآید که بیش از هر چیز به شرایط جوی وابسته است. بر همین اساس در این مطالعه، به بررسی تاثیر تغییرات اقلیم بر عملکرد محصولات گندم، برنج و جو در استان خوزستان بر مبنای دادههای ترکیبی دوره ۱۳۹۲-۱۳۷۲ پرداختهشد. نتایج نشانداد که تغییرات در شرایط آب و هوایی باعث کاهش در عملکرد گندم، برنج و جو به ترتیب به میزان ۰۵/۰ درصد، ۰۳۲/۰ درصد و ۰۲۱/۰ درصد میشود. از سوی دیگر تغییر شرایط اقلیم در دوره ۱۳۹۲-۱۳۷۲ به کاهش سود اقتصادی به میزان ۰۱/۵۸۱۵۴ هزار ریال در هکتار در بخش گندم، برنج و جو در سال ۱۳۹۲ شدهاست. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد میشود که پیش بینیهای کوتاه مدت و بلند مدت هواشناسی بهمنظور آمادگی و اتخاذ تمهیدات لازم جهت محافظت از محصولات کشاورزی و جلوگیری از صدمه ناشی از عوامل نامساعد جوی و اقلیمی در تمام مراحل کاشت، داشت و برداشت انجامشود.
Abstract This study examines the Fluctuation climate variability on the production of three main crops (wheat, barley and rice) in Khuzestan province in Iran. A panel data set with 105 observations is used. The results indicated that temperature and rainfall have negative effects on wheat yield. Also, temperature have negative effect and rainfall have positive effect on rice yield and these variables have negative effect on barley yield. On the other hand, changes in climate conditions lead to a decline in the yield of wheat, rice and barley by 0.05%, 0.032%, and 0.021%, respectively. In addition, changes in climate condition in the period 1993-2013 have led to decline in economic profit by 58154.01 thousands Rials for wheat, rice and barley in 2013. Based on the results of research, it is recommended that short-run and long-run weather forecasts to be taken into consideration to prepare and adopt the necessary measures to protect agricultural crops and prevent damage caused by adverse atmospheric and climatic factors in all stages of planting and harvesting. JEL Classification: C33, Q54
خلاصه ماشینی:
نتایج نشان داد، رابطه های غیرخطی و نامتقارن بین عملکرد ذرت و سویا و متغیرهای آب و هوایی وجود دارد و بررسی شرایط اقلیمی به کاهش درآمدهای کشاورزان منجر شده است .
با توجه به نتایج بررسی های انجام شده ، در آغاز یک مدل که نشان دهنده سود بیشینه کشاورز از تولید محصول می باشد را به دست آورده که در مرحله های بعد با استفاده از این مدل تأثیر عامل های اقلیمی را بر عملکرد محصولات نشان میدهیم .
با توجه به مطالب عنوان شده و برای دستیابی به هدف های بررسی، در آغاز رابطه عملکرد مربوط به سه محصول گندم ، برنج و جو برآورد و در نهایت برای به دست آوردن درک درستی از میزان اندازه گیری ها، درصد تغییرپذیری در عملکرد محصولات را در سال ١٣٩٢ که با توجه به تغییرپذیری های آب و هوایی می باشد از رابطه زیر بدست میآوریم : (10) (به تصویر صفحه مراجعه شود) به عبارت دیگر، δ اندازه درصد تغییر در عملکرد محصولات به دلیل تغییرپذیری های شرایط آب و هوایی در طول دوره زمانی ١٣٩٢-١٣٧٢ می باشد که با توجه به قیمت محصولات می توان میزان سود یا زیان ناشی از شرایط اقلیمی را بر عملکرد محصولات محاسبه کرد.
همچنین بررسی اقتصادی تغییرپذیری های اقلیم بر عملکرد محصولات کشاورزی نشان داد، تغییرپذیری ها در شرایط آب و هوایی باعث کاهش در عملکرد گندم ، برنج و جو به ترتیب به میزان ٠/٠٥ درصد، ٠/٠٣٢ درصد و ٠/٠٢١ درصد میشود.