چکیده:
سابقه و هدف: مسمومیت غذایی ناشی از ادویههای توصیهشده در طب سنتی پیوسته در سراسر جهان اعلام میشود و از این طریق سلامت عمومی جامعه را بهخطر میاندازد. پرسش مهم در این حوزه این است که این محصولات تا چه اندازه دارای آلودگی میکروبی هستند و آیا از نظر مواد خوراکی در محدودۀ سلامت میباشند.
مواد و روشها: در این تحقیق، راستیآزمایی نمونه، آلودگی میکروبی و میزان خلوص ۱۲ نوع ادویۀ مختلف توصیهشده در طب سنتی ایرانی شامل ۷۹ نمونۀ جمعآوریشده بهصورت کاملا تصادفی از نقاط مختلف شهر تهران در سال 1395، به روشهای خردهنگاری و حساسیت آنتیبیوتیکی انجام شد که با بهکارگیری ۸ نوع آنتیبیوتیک به شکل دیسک و با استفاده از جدول استاندارد NCCLS (National Committee for Clinical Laboratory Standards) صورت گرفت.
یافتهها: نتایج شمارش تعداد کل باکتریها نشان داد که 26 درصد ادویههای بستهبندیشده و ۳۵ درصد نمونههای فلّهای، آلودگی بالاتر از حد مجاز داشتند و نمونههای آلوده اغلب شامل باکتریهای مزوفیل هوازی کوکسی گرم مثبت و باسیل گرم مثبت و مخمر و کپک بودند. همچنین تستهای تشخیصی و بیوشیمیایی تایید کرد که نمونهها به باسیلوس آنتراسیس و باسیلوس سرئوس آلوده نبودند. دو مورد آلودگی مربوط به آسپرژیلوس نایجر در ادویههای آویشن و زیرۀ سیاه و ۱۰ مورد آلودگی مربوط به ریزوپوس در ادویههای زیرۀ سبز، پودر سیر و زردچوبه مشاهده شد. نتایج آنتیبیوگرام از نمونههایی که آلودگی بالاتر از حد مجاز داشتند نشان داد که ۱۲ درصد باکتریها به تتراسایکلین، ۹۴ درصد به پنیسیلین، ۲۴ درصد به ونکومایسین، 12 درصد به جنتامایسین، ۸۲ درصد به سفکسیم، ۶ درصد به ایمیپنم، ۳۵ درصد به سیپروفلوکساسین و ۳۰ درصد به سفازولین مقاومت نشان دادند.
نتیجهگیری: بررسیهای انجامشده نشان دادند با وجودی که نمونۀ ادویههای بررسیشده کاملا خالص بودند، درصد قابلتوجهی آلودگی میکروبی داشتند که این نتایج جهت انجام مطالعات بیشتر قابلپیگیری هستند.
Background and Purpose: Food poisoning with spices recommended by traditional medicine is reported worldwide, and may endanger public health. Hence, the extent of microbial contamination of spices requires to be addressed.
Materials and Methods: In this study, microbial contamination and purity of twelve Persian Medicine (PM) spices was evaluated in 79 random samples in Tehran in 2016 using powder microscopy and antibiotic sensitivity assessments. Eight disc-shaped types of antibiotics were used for antibiotic sensitivity evaluation using the National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS) table.
Results: The results showed that total bacteria count was higher than permitted levels in 26% of packaged and 35% of bulk spice samples. Contaminated samples mostly included aerobic mesophilic bacteria, Gram-positive cocci, and Gram-positive bacilli, yeast, and mold. Moreover, diagnostic and biochemical tests confirmed that the samples were not infected with Bacillus anthracis and Bacillus cereus. Two cases of Aspergillus niger contamination were observed in thyme and caraway spices, while ten cases of rhizopus contamination were seen in cumin, garlic powder and turmeric. In antibiogram results of samples with higher-than-permitted contamination, 12% of the bacteria showed resistance to tetracycline, 94% to penicillin, 24% to vancomycin, 12% to gentamicin, 82% to cefixime, 6% to ampicillin, 35% to ciprofloxacin, and 30% to cefazolin.
Conclusion: The data showed that the spice samples were completely pure but they had a significant percentage of microbial contamination. The results of this study could be followed for further studies.