چکیده:
سرطان یکی از علتهای عمده مرگ و ناتوانی در جهان و دومین عامل مرگومیر در ایران است. و روز به روز هم در جوامع مختلف در حال افزایش است. اهمیت و نقش تغذیه در پیشگیری و بروز سرطانهای مختلف به اثبات رسیده است. نتایج مطالعات مربوطه نشان داده که تغذیه عامل 30 تا40% از بروز همه سرطانها میباشد. این مطالعه با هدف بررسی دقیق نقش تغذیه در بروز و پیشگیری از انواع سرطانها انجام شده است. در مطالعه حاضر، جهت گردآوری اطلاعات از روش کتابخانهای و همچنین جستجو کلیدواژههای مرتبط با تغذیه و سرطان در پایگاههای اطلاعاتی معتبر علمی استفاده شده است. تغذیه نقش مهمی در ابتلا به سرطان داشته، و از عوامل اصلی پیشگیری از سرطان است؛ که حتی میتوان با تغذیه صحیح تا 50% از ابتلا به سرطان جلوگیری کرد. با توجه به نتایج مطالعات مرتبط، خطر بروز سرطان با داشتن یک الگوی غذایی سالم حاوی میوهها و سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، لبنیات کمچرب، گوشت مرغ و ماهی، ادویهها و مصرف گروههای غذایی شامل تعدادی از ریزمغذیها مانند ویتامینهای A، C، E، کاروتنوئیدها، آنتیاکسیدانها و فیبر و همچنین مصرف غذاهای ارگانیک کاهش یافته و با مصرف مصرف شیرینیجات، ترشیجات، نوشابههایگازدار، نمک و غذاهای نمکسودشده، گوشت قرمز و گوشتهای فرآوریشده، موادغذایی حاوی چربی و کالری بالا افزایش یافته است. لذا با تغییر الگویغذایی و یک برنامهریزی تغذیهای مناسب میتوان نقش مؤثری را در پیشگیری از سرطان ایفا نمود.