چکیده:
در دهههای اخیر مفاهیم مرتبط با میراث فرهنگی در گستره وسیع تری موردبررسی قرارگرفته و میراث کشاورزی به دلیل تاثیر فراوان در معیشت، امنیت غذایی و اقتصاد جهانی به عنوان یک مفهوم از میراث فرهنگی پذیرفته شده است. این توجه از سال 2002 تا 2018م. موجب شده تا فایو، نظامی تحت عنوان «میراث کشاورزی با اهمیت جهانی (GIAHS)» را تدوین و براساس آن آثار مرتبط با میراث کشاورزی جهانی را معرفی نماید. در کمیته جیاس، پنج معیار برای قرارگیری آثار در فهرست میراث کشاورزی با اهمیت جهانی معرفی شده است؛ تنوع زیستی، دانش و فنون سنتی، ارزشهای فرهنگی و اجتماعی، معیشت و امنیت غذایی و چشم انداز بصری، پنج معیار معرفی شده از جیاس هستند که این پژوهش سعی کرده بر پایه آنها مزارع تاریخی در اقلیم مرکزی ایران را مورد ارزیابی قرار دهد. مزارع تاریخی یک نظام کارآمد تولید کشاورزی با ویژگیهای معماری، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در گذشته بودند که بقایای آن درحال حاضر وجود دارد. مساله اصلی پژوهش، رشد روزافزون ویرانی مزارع در اثر تغییرات اقلیمی، مهاجرت مالکان و ذی مدخلان و عدم آگاهی جوامع درباره ماهیت آن هاست. هدف پژوهش، معرفی مزارع تاریخی ایران به عنوان نظام میراث کشاورزی با اهمیت جهانی است؛ بنابراین سعی میشود با رهیافت تفسیری و راهبرد تفسیری تاریخی به موضوع نزدیک شد و در قالب مطالعات میدانی و سندپژوهی به پرسشهای تحقیق درباره جایگاه مزارع تاریخی ایران در انطباق با نظامهای میراث جهانی کشاورزی پاسخ داد. این پژوهش به این نتیجه رسیده است که قابلیتهای مزارع مسکون تاریخی بر معیارهای جیاس منطبق است و دبیرخانه جیاس میتواند در گام نخست، به شناسایی مزارع تاریخی در ایران بپردازد؛ و سپس برای تهیه پرونده ثبت جهانی آنها اقدام نماید. با این عمل بسیاری از مزارع مسکون تاریخی به عنوان بخش وسیعی از میراث کشاورزی ایران در مسیر صیانت پویا قرار خواهند گرفت.
In recent decades, cultural heritage-related concepts have been widely investigated, and
agricultural heritage has been adopted as a concept of cultural heritage because of its
contribution to livelihoods, food security, and the world economy. This consideration from
2002 to 2018 led the Food and Agriculture Organization (FAO) to develop a framework
known as Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS) and to introduce
global agricultural heritage sites accordingly. The GIAHS committee presented five
criteria for incorporating the sites in the list of globally important agricultural heritage.
Biodiversity, local awareness and techniques, socio-cultural values, food and livelihood
security, and visual landscape were included in the five categories; thus, this article aims
to evaluate historic farmsteads in the central Iranian regions. Historic farmsteads were
thought-about an efficient agricultural production system characterized by architectural,
economic, social, and cultural features in the past, the traces of which are still available.
The main research subject concerns the growing destruction of farms following climate
changes, the migration of owners and beneficiaries, and the lack of community knowledge
about their nature. The research main goal is to introduce Iranian historical farmsteads
as a globally vital agricultural heritage system. Thus, the research seeks to investigate
the issue through an interpretive approach and an interpretive strategy and to use field
studies and document research to respond to research questions on Iranian historical
farmsteads in conjunction with global agricultural systems. This research concludes that
the potentials of historical farmsteads meet GIAHS standards. The GIAHS secretariat
can also identify the Iranian historic farmsteads in the first stride and then register them
internationally. It will help many historical farmsteads as a large part of the Iranian
agricultural heritage to be dynamically conserved.