چکیده:
هر روز خسارات فراوانی در اثر عدم رعایت الگوی صحیح مصرف در جامعه ما به افراد،خانوارها و اقتصاد کشور وارد میشود که کاملا از طریق سیاستگزاری،برنامهریزی و دقت در اجرا قابل جلوگیری است. در شرایطی که اقتصاد ایران با تنگناهای مالی و ارزی روبهرو است و موضوع صرفهجویی و قناعت به مفهوم درست و بهینه مصرف کردن کالاها و خدمات هر روز مطرح میشود،با این وجود خسارات مختلف در بخشهای گوناگون اقتصاد کشور در اثر عدم قناعت و نادرستی الگوی مصرف سالانه به میلیاردها دلار میرسد.منابعی که میتواند در توسعه و عمران کشور،رشد تولید،ایجاد اشتغال و...صرف شود تا هموطنان زندگی بهتر،رفاه بیشتر و درآمد قابل قبولتری به دست آورند. در برخی از خسارات وارده به اقتصاد کشور نیز مصرفکنندگان نقشی ندارند،همانند ضایعات مرحلهء برداشت محصولات کشاورزی تا مصرف نهایی آن و یا...اما باید هرچه سریعتر نسبت به جلوگیری از بروز چنین خساراتی بر اقتصاد ملی اقدام کرد و در این راستا مردم و دولت به کمک یکدیگر بسیج شوند تا از منابع کشور به نحو بهینه استفاده شود. دربارهء الگوی مصرف در ایران و ضایعات ناشی از عدم رعایت الگوی صحیح مصرف و نبود فرهنگ قناعت و صرفهجویی در بین مردم،خبرنگار نشریه«بررسیهای بازرگانی»با دکتر میرحسینی دبیر شورای عالی بررسی و تعیین الگوی مصرف گفتوگویی دارد که باهم میخوانیم.
خلاصه ماشینی:
"بخشهای دولتی باید در اجرای مصوبات شورای عالی الگوی مصرف اقدام کنند اشاره: هر روز خسارات فراوانی در اثر عدم رعایت الگوی صحیح مصرف در جامعه ما به افراد،خانوارها و اقتصاد کشور وارد میشود که کاملا از طریق سیاستگزاری،برنامهریزی و دقت در اجرا قابل جلوگیری است.
*نهادهای اجرایی که میبایست سیاستها و برنامههای شورای عالی بررسی و تعیین الگوی مصرف را عملی سازند،کدامند و تاکنون چگونه با شورا همکاری و عمل کردهاند؟نحوۀ فعالیت آنها چه نقاط قوت و ضعفی دارد؟ *در ابعاد گسترده و وسیع تقریبا تمامی نهادهای اجرایی میتوانند به نوعی در زمینهسازی و ایجاد شرایط لازم جهت استمرار نظام مصرف صحیح کمک نمایند،لیکن در ابعاد خاصتر، وزارتخانههای نیرو،مسکن،راه و ترابری،بازرگانی،بهداشت،درمان و آموزش پزشکی،فرهنگ و ارشاد اسلامی،نفت،امور اقتصادی و دارایی، کشاورزی،جهادسازندگی،پست و تلگراف و تلفن،صنایع و کشور و سازمانهای محیط زیست،صدا و سیما و برنامه و بودجه به نوعی یا ارتباط تشکیلاتی با شورای عالی داشته و یا به لحاظ مصرفکنندههای کلان و عمده در برخی بخشها میبایستی در خصوص اجرای مصوبات شورا در بخش خود اقدام کنند.
*در مدت فعالیت شورای عالی بررسی و تعیین الگوی مصرف،چه اقداماتی انجام شده است؟به نظر شما شورا میتواند در اصلاح رفتارهای مصرفی نقش کلیدی ایفا کند؟چه ابزارها،منابع و عواملی برای تحقق این امر مورد نیاز است؟ *همانگونه که اشاره شد،فعالیت شورا در طی مدتی که از زمان شروع به کار آن تا به حال گذشته،عبارت است از انجام بررسی و جمعبندی بر روی نحوۀ مصارف و الگوهای موجود جامعه و ارایۀ الگوهای مصرف در بخشهای مختلف به گونهای که اصلاحات و صرفهجوییهای عمده و کلان مورد توجه جدی قرار گیرد."