خلاصه ماشینی:
"61 نوع دیگری از نانهای مقدس فطیر نانی به نام«نان تقدمه»بود که همواره در هر سبت پخته میشد و گرما گرم بر میز طلایی گذاشته میشد و دوازده عدد از آنها را مواق دوازده سبت اسرائیل به شکل مربع،چنانکه گمان میبرند شش دانه در این طرف میز و شش دانه در آن طرف میز میچیدند و چون همواره در حضور خداوند حاضر بود،آنها را نان تقدمه میگفتند.
02 با بررسی آثار به جا مانده از دوران کهن چنین استنباط میشود که بسیاری از آداب و رسوم دربارهء حرمت و قداست نان از نیاکان ما به ارث رسیده است و این آئینها به همان صورت قدیمی و یا با اندک دگرگونی هنوز هم مورد اعتماد مردم میباشد.
در سیستان نوعی نان به نام«نان سال»به شکل خورشید و در ابتدای هر سال پخته میشود و تا پایان روز سیزدهم فروردین و گاه تا پایان سال،آن را در صندوق نان خود نگه میدارند و اعتقادشان بر این است که باعث ایجاد برکت برای خانه در آن سال است.
تمام نانهایی که به صورت کماج و یا در تنور و یا بر روی ساج و دیگر وسایل نانوایی و پختوپز امروزی طبخ میشود و به مناسبتهای گوناگون و با آداب و روش و آئین مخصوصی پخته میشود و از قداست خاصی برخوردار است و هرکدام را به نشانهء اعتقاد خاص مورد استفاده قرار میدهند که به نوعی در فرهنگ ایرانی جلوهگر است: 1-قداست نان و نمک در حدی است که اگر کسی حتی یک بار از دست کسی نان خورده باشد و مهمان او شده باشد،به حرمت همان نان و نمک،هیچگاه به او خیانت نمیکند."