چکیده:
کشورهای در حالگذار منطقه دریای خزر و آسیای مرکزی را خطرهای جدی علیرغم داشتن منابع طبیعی غنی تهدید مینماید که با به حد اقل رساندن آنها میتوان این قبیل کشورها را به سمت بهرهگیری حد اکثر از تخصیص بهینه منابع سوق داد.این گفتار نظری کوتاه به بیماری هلندی(از میان آفات متعدد)در کشور آذربایجان خواهد داشت و علل و عوامل آن را به صورت گذرا به تحلیل خواهد نشست،سپس به اقدامات این کشور در مقابله با معضلات احتمالی اشارهای خواهد شد.
خلاصه ماشینی:
"در شرایط فعلی هرچند جریان مربوط به تراز پرداختها برای اقتصاد این کشور مثبت به نظر میرسد،ولی این جریانات میتواند آفت«مرض هلندی» را در پی داشته باشد.
1-خطر«عدم ثبات پولی»:معمولا جریانات ورودی تراز پرداختهای مرتبط با رونق بازار نفتی،منجر به افزایش در تقاضای پول میشوند و خنثیسازی اثرات پولی این جریانات به وسیله بانک مرکزی برای مهار تورم ممکن است نه ضروری باشد و نه مفید.
سیاستهای پولی و ارزی:رشد سریع نرخ واقعی ارز آذربایجان در قیاس با نرخ ارز سایر کشورهای شوروی سابق،میتوانست رکود کوتاهمدتی را برای این کشور به ارمغان بیاورد ولی سیاست«انقباض پولی»شرایطی را فراهم آورد که افزایش نرخ واقعی ارز این کشور موجب نگرانی نباشد،و حتی به نظر میرسد در بخش کالاهای تجاری غیر نفتی،رشد از سر گرفته شود.
میتواند میزان مالیاتها را کاهش دهد، مصارف بخش عمومی را افزایش دهد و یا سرمایهگذاری نماید ولی به نظر میرسد با توجه به ضعف و نارساییهای اقتصاد آذربایجان،گزینش سوم بهترین محل هزینه کردن دولت در وضعیت فعلی باشد."