چکیده:
مقدمه: یکی از بزرگترین منابع تنیدگی در زندگی مدرن، تنیدگی شغلی است. خانواده نیز به عنوان واحد بنیادی و اساسی جامعه از تاثیرات منفی تنش شغلی بینصیب نیست. از جمله مشاغلی که با تنیدگی زیاد در ارتباط است، حرفه خلبانی است. بر این اساس، این تحقیق به مقایسه سطح سلامت روانی خانواده خلبانان نظامی با افراد عادی پرداخته است. روش: مطالعه حاضر از نوع توصیفی است. جامعه آماری شامل 30 خانواده خلبان نظامی (30 همسر، 47 دختر، 39 پسر؛ در مجموع 116 نفر) و 30 نفر از همسران افراد عادی بود. ابزار مورد استفاده پرسشنامه SCL-90-R و پرسشنامه مشخصات فردی و خانوادگی بوده است. دادههای بهدستآمده با استفاده از آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافتهها: مقایسه نتایج سطح سلامت روانی در همسران خلبانان نظامی و افراد عادی نشاندهنده آن است که بین این دو گروه از نظر شکایتهای جسمانی، وسواسی- اجباری، حساسیت در روابط متقابل، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، ترس مرضی و روانگسستگی تفاوت معنادار وجود دارد (بین 05/0> p تا 01/0> p ). مقایسه سطح سلامت روانی همسران با فرزندان خلبانان نظامی نیز بیانگر تفاوت معنیدار (از 05/0> p تا 01/0> p ) بین آنها از نظر شکایتهای جسمانی، وسواسی- اجباری، افسردگی، اضطراب، ترس مرضی و روانگسستگی است. نتیجهگیری: وجود تفاوت معنیدار از نظر سلامت روانی بین همسران خلبانان با همسران افراد عادی نشاندهنده تاثیر تنیدگیهای شغل خلبانی در خانواده است. این نتیجه، توجه بیشتر مسئولین نسبت به آثار و پیامدهای نامطلوب تنیدگیهای شغلی به ویژه تنیدگیهای شغل خلبانی روی خانواده را گوشزد مینماید.
خلاصه ماشینی:
"بررسی سلامت روانی در خانواده خلبانان نظامی seilimaf'stolip yratilim ni htlaeh lacigolohcysP تاریخ دریافت:85/2/28 محبوبه احمدی1،علی فتحی آشتیانی2،مهدی حبیبی* چکیده {IBمقدمه:یکی از بزرگترین منابع تنیدگی در زندگی مدرن،تنیدگی شغلیاست.
یافتهها:مقایسه نتایج سطح سلامت روانی در همسران خلبانان نظامی و افرادعادی نشاندهنده آن است که بین این دو گروه از نظر شکایتهای جسمانی،وسواسی-اجباری،حساسیت در روابط متقابل،افسردگی،اضطراب،پرخاشگری،ترس مرضی و روانگسستگی تفاوت معنادار وجود دارد(بین 0/05<p تا 0/01<p) .
مقایسه سطح سلامت روانی همسران با فرزندانخلبانان نظامی نیز بیانگر تفاوت معنیدار (0/05<p تا 0/01<p) بین آنهااز نظر شکایتهای جسمانی،وسواسی-اجباری،افسردگی،اضطراب،ترسمرضی و روانگسستگی است.
نتیجهگیری:وجود تفاوت معنیدار از نظر سلامت روانی بین همسرانخلبانان با همسران افراد عادی نشاندهنده تاثیر تنیدگیهای شغل خلبانی درخانواده است.
بر ایناساسمطالعه حاضر با هدف بررسی سلامت روانی در خانواده خلباناننظامی و مقایسه آنها با افراد عادی انجام گرفته است.
همچنین به منظور مقایسه سطح سلامت روانیهمسر خلبانان نظامی با همسران افراد عادی،30 خانواده عادیکه از نظر سن و تحصیلات با آنها همتا بودند،انتخاب شده ومورد مطالعه قرار گرفتند.
نتایج به دست آمده از بررسیوضعیت روانی همسران افراد عادی و همسران خلبانان نظامی(جدول 1)بیانگر تفاوت معنیار (0/05<p تا 0/01<p) از نظرعلایم جسمانی،وسواسی-اجباری،حساسیت در روابط متقابل،افسردگی،اضطراب،پرخاشگری،ترس مرضی و روان گسستگیاست.
نتایج به دست آمده از بررسی وضعیت سلامتروانی فرزندان وهمسران خلبانان نظامی(جدول 2)بیانگر تفاوت معنیدار (0/05<p تا 0/01<p) بین آنها از نظر شکایت جسمانی،وسواسی-اجباری،افسردگی،اضطراب،پرخاشگری،ترس مرضیو روانگسستگی است،اما در مقیاس پرخاشگری،حساسیت درروابط متقابل و افکار پارانوییدی تفاوت معنیداری بین آنها وجودندارد.
افزون بر آن نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد کهسلامتروانی فرزندان خلبانان نظامی نیز در سطح پایینی قراردارد و در مقیاسهای شکایات جسمانی،پرخاشگری وروانگسستگی در سطح مرضی قرار دارند."