چکیده:
آگاهی ورزشکاران از فواید استفاده از مکمل های ضداکسایشی گوناگون برای تقویت دستگاه ضداکسایشی بدن، موجب مصرف فراوان این مواد توسط آنها شده است. از طرفی، بهدلیل اثرات نامطلوب مکمل های شیمیایی، جایگزین کردن مواد و ترکیبات طبیعی به جای مواد شیمیایی ضروری به نظر می رسد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مصرف مکمل گیاهی زعفران طی یک جلسه فعالیت بیهوازی بر تغییرات سطوح آنزیمی سوپراکسایددیسموتاز (SOD) و کاتالاز (CAT) پلاسمای زنان جوان تمرینکرده انجام شده است. برای این منظور 10 دانشجوی دختر رشته تربیت بدنی (میانگین±انحراف معیار سن، 87/1±27/21 سال و وزن، 60/2±88/54 کیلوگرم) بهصورت تصادفی انتخاب شدند. آزمودنی ها پس از 12 ساعت ناشتایی در آزمایشگاه حاضر شدند و بعد از مصرف کپسول های حاوی زعفران آزمون وینگیت را اجرا کردند. آزمودنی ها مجددا پس از سه روز بیتمرینی آزمونی مشابه جلسه اول اجرا کردند، اما این بار به جای زعفران از دارونما استفاده شد. برای سنجش فعالیت آنزیم های SOD و CAT به روش رنگ سنجی شیمیایی در هر جلسه در سه مرحله (ناشتا، پس از مصرف زعفران یا دارونما و پس از انجام آزمون) از آزمودنی ها نمونه خونی گرفته شد. برای مقایسه تغییرات پارامترها در پاسخ به مکمل و ورزش در دو گروه از آزمون t مستقل و برای مقایسه درون گروهی داده ها از تحلیل واریانس مکرر (یک طرفه) استفاده شد. تحلیل آماری داده ها نشان داد سطوح استراحتی SOD وCAT در جلسه مکمل پس از مصرف زعفران کاهش و پس از انجام فعالیت افزایش معنیداری داشت (05/0P<). این تغییرات، در مقایسه با جلسه کنترل برای SOD در هر دو مرحله معنیدار بود، اما برای CAT کاهش در هر دو مرحله معنیدار نبود. بر اساس یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که احتمالا مصرف مکمل زعفران قبل از انجام فعالیت ورزشی می تواند محرک مناسبی برای بهبود و افزایش کارآیی دستگاه ضد اکسایشی باشد
خلاصه ماشینی:
"فیزیولوژی ورزشی شماره 14،تابستان 1391،صص 130-119 تأثیر مصرف مکمل زعفران بر تغییرات سطوح آنزیمی سوپر اکساید دیسموتاز و کاتالاز طی یک جلسه فعالیت شدید بیهوازی در زنان جوان زهرا مرادی1،افسانه شمشکی2،مینو باسامی3 تاریخ دریافت مقاله:90/5/22 تاریخ پذیرش مقاله:90/9/27 چکیده آگاهی ورزشکاران از فواید استفاده از مکملهای ضد اکسایشی گوناگون برای تقویت دستگاه ضداکسایشی بدن،موجب مصرف فراوان این مواد توسط آنها شده است.
بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر مصرف مکمل گیاهی زعفران طی یک جلسه فعالیت بیهوازی بر تغییرات سطوح آنزیمی سوپر اکساید دیسموتاز )DOS( و کاتالاز )TAC( پلاسمای زنان جوان تمرین کرده انجام شده است.
با وجود تأثیر زعفران بر سلامت و خاصیت ضداکسایشی آن تاکنون هیچ گونه پژوهشی در مورد اثرات این گیاه بر پاسخ آنزیمهای سیستم اکسایشی به فعالیت ورزشی انجام نشده است؛به همین دلیل تحقیق حاضر طراحی شد تا تأثیر مصرف مکمل زعفران یک ساعت قبل از فعالیت بر پاسخ آنزیمهای سوپر اکساید دیسموتاز و کاتالاز به یک جلسه فعالیت بیهوازی شدید در دختران جوان بررسی شود.
یافتههای پژوهش تحلیل آماری دادهها،با استفاده از آنالیز واریانس مکرر نشان داد DOS در جلسۀ تجربی پس از مصرف زعفران(در مرحلۀ دوم)به طور معنیداری کاهش )10/0<P( ،اما بعد از فعالیت بدنی (در مرحلۀ سوم)به طور معنیداری )10/0<P( افزایش داشته است.
msilobateM esicrexE dna noitirtuN tropS fO lanruoJ noitanretnI nimatiV fo tceffE)9002(hgniS tnawlaB dna atpuG.
7 naidnI etilE deniarT ni ssertS evitadixO decudnI esicrexE no noitatnemelppuS .
ecnarudne dna yticapac tnadixoitna mgarhpaid sevorpmi gniniart esicrexe ."