خلاصه ماشینی:
"کتاب پترولوژی سنگهای آذرین و کانسارهای ماگمایی تألیف آقای دکتر محمد حسن کریمپور موضوع سنگشناسی را مورد بررسی قرار داده و با محور قرار دادن سنگهای آذرین،مباحثی همچون کاربرد سیستمهای تکی،دوتایی و سهتایی در خصوص ذوب و تبلور ماگما،روشهای مهم و استاندارد در مورد نامگذاری و تعیین سری این سنگها،ارتباط ماگماتیزم با تکتونیک صفحهای و منشاء آنها، ژئوشیمی عناصر اصلی،جزئی و کمیاب و ایزوتوپهای پایدار و ناپایدار در سنگهای آذرین به منظور تعیین منشاء و موقعیت تکتونیکی،منشاء بازالتها،ماگماهای اسیدی،کربناتیتها،کیمبرلیتها و سایر ماگماها و کانسارهای مهم با منشاء ماگمایی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
فصل دهم با عنوان منشاء ماگمای اسیدی در پوستههای قارهای،مطالبی همچون عوامل مؤثر در ذوب سنگهای پوسته قارهای،مطالعه سیستم کوارتز- آلبیت-پتاسیم فلدسپات-آنورتیت-نقش BùF,P2o5,AI در ماگمای اسیدی-حد واسط، حلالیت آب در ماگمای اسیدی-حد واسط،میزان آهن در ماگمای گرانیتی،غلظت ماگمای اسید-حد واسط، تغییرات ایجاد شده ضمن حرکت ماگما بطرف سطح زمین و گرانیتوئیدها و ذخایر معدنی را همراه با اشکال و نمودارهای مربوطه بررسی کرده است.
عناصر جزیی و کمیال نیز در سنگهای آذرین نقشهایی دارند که از آن جمله میتوان به نامگذاری سنگهای آتشفشانی،تعیین سری ماگما،بررسی تفریق ماگما و بررسی منشاء از دیدگاه نوع کانیها و درصد ذوب آنها اشاره کرد.
فصل چهاردهم با عنوان کانسارهای مهم ماگمایی به بررسی مشخصات انواع کانسارها پرداخته و ترکیب شیمیایی و محل پیدایش آنها همراه با ترسیم اشکال شماتیک در این خصوص را مد نظر قرار داده است.
این کتاب از نظر محتوایی، مطالب و عناوین مطرح شده را به خوبی مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و از اشکال و نمودارها در جای مقتضی مخصوصا در هنگام بررسی فازی سیستمهای تشکیل دهنده سنگها بخوبی استفاده کرده است."