خلاصة:
سابقه و هدف: سالمونلا یکی از عوامل اصلی در ایجاد عفونت های روده ای و اسهال های ناشی از طغیان های منتقله از غذا بوده که به دلیل ایجاد مقاومت های آنتی بیوتیکی، به یک چالش مهم در درمان این قبیل بیماری ها تبدیل شده است. هدف از این مطالعه، جداسازی شایعترین سروگروه های سالمونلاهای عامل طغیان های منتقله از غذا در ایران و دستیابی به الگوی مقاومت دارویی آنها بود.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی و در مدت یک سال، روی 305 نمونه ی مدفوع افرادی که به دنبال مصرف غذای آلوده، مبتلا به اسهال شده بودند، انجام شد. تمامی نمونه ها از نظر کشت میکروبی، سروگروپینگ و آنتی بیوگرام، مورد مطالعه قرار گرفتند.
یافته ها: از میان 305 نمونه ی کشت داده شده از استان های مختلف، 18 ایزوله (6/1%) مربوط به سالمونلا بود که سروگروه تیفی و پاراتیفی C، هر کدام با فراوانی 50%، شناسایی شدند. از بین استان ها، استان همدان بیشترین موارد (2/61%) را به خود اختصاص داد و جداسازی سالمونلا در فصل بهار (5/55%)، شیوع بیشتری نسبت به سایر فصول داشت. همه ی جدایه های سالمونلا، حساسیت میکروبی کامل (100%) نسبت به سیپروفلوکساسین داشتند.
نتیجه گیری: سالمونلوزیس از عوامل مهم در طغیان بیماری های منتقله از غذا می باشند. آگاهی از سروگروهای شایع سالمونلا و الگوی مقاومت دارویی آن، می تواند کمکی در جهت کاهش شیوع طغیان ها و هزینه های مصرفی درمان و بهکارگیری اقدامات لازم جهت کنترل و پیشگیری آنها باشد.
Background and Aim: Salmonella species are the main agent of disease outbreaks in the world. Their antibiotic resistance made a global challenge in their treatment and good knowledge about antimicrobial pattern of microorganisms is very important to treat foodborne diseases. Hence، determination of their frequency and the most frequent salmonella spp serotype in Iran and their antibiotic resistance profile were the main aims of this study.
Materials and Methods: In this study، 305 stool samples، which had been collected from patients who had same symptoms (diarrhea، fever، cramp) after consumption of contaminated food، were pondered. All samples carefully were examined according to standard culture media، sero-grouping and antibiotic sensitivity test.
Results: Among 305 examined samples collected from different provinces، 1.6% of positive cultures were Salmonella spp. Detected Salmonella isolates consist of just Typhi and Paratyphi C types with 50% of each. 61.2% of total positive Salmonella isolates belong to Hamedan province. 55.5% of total Salmonella isolates detected from samples، which had been collected in the spring. 100% of serotypes were sensitive to ciprofloxacin. All serotypes were resistant to trimethoprim-sulfamethoxazole.
Conclusion: Salmonella species are one of the main causes of foodborne related outbreaks. Having good knowledge about type of bacterial agent of foodborne diseases and also its medicine resistance pattern plays a very important role to reduce foodborne outbreaks، treatment، prevention and outbreak control activities.