خلاصة:
کنترل داخلی فرآیندی است که با مشارکت هیات مدیره، مدیریت و دیگر پرسنل واحد تجاری به منظور کسب اطمینان معقول در خصوص دستیابی به اهداف عملیاتی، گزارشگری و رعایت طراحی شده است. براین اساس ترکیب اثربخش هیئت مدیره می تواند بر بهبود استقرار و نظارت بر سیستم کنترل داخلی موثر باشد. در این پژوهش به بررسی تاثیر ماهیت سهامداران عمده بر رابطه بین ضعفهای کنترل داخلی شرکت و تخصص و تجربه اعضای هیئتمدیره پرداختیم. بدین منظور اطلاعات مربوط به 97 شرکت غیرمالی از مجموعه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره ی 7 ساله بین 1391 تا 1397 مورد تجزیهوتحلیل آماری قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که تجربه و مدرک تحصیلی اعضای هیئت مدیره، تحصیلات و تجربه رئیس هیئت مدیره ارتباط منفی و معناداری با ضعف کنترل داخلی دارند. همچنین نوع مالکیت عمده بر ارتباط بین خصوصیات فردی هیئت مدیره و ضعف کنترل داخلی، تاثیر دارد.
ملخص الجهاز:
پژوهش حاضـر نيـز تـأثير ماهيت سهامداران عمده بر ارتباط بين تخصص و تجربه اعضاي هيئت مديره با ضعف کنترل داخلي شرکت هاي پذيرفته شـده در بورس اوراق بهادار تهران را موردبررسي قرار ميدهند.
H تجربه حسابداري اعضاي هيئت مديره تخصص و تجربه ضعف کنترل داخلي اعضاي هيئت مديره H١٣ مدرک حسابداري اعضاي هيئت مديره H٢ خصوصيات فردي رئيس هيئت مديره پيشينه تحقيق ايماني برندقي و همکاران (١٣٩٧)، در تحقيقي با عنوان " بررسي تأثير تنوع جنسيتي در هيئت مديره بر احتمال وجـود ضـعف در کنترل هاي داخلي " داده هاي ١٥٢ شرکت پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار تهـران طـي دوره زمـاني ١٣٩٠ تـا ١٣٩٥ بـا استفاده از تحليل رگرسيون لاجيت مورد آزمون قرار دادند.
نتيجه فرضيه : بر اساس نتايج گزارش شده در جدول فوق ، سطح معناداري آماره z مربوط به متغير تحصـيلات اعضـاي هيئـت مديره برابر ٠,٥٠٧٤ بوده و بيشتر از سطح خطاي مورد پذيرش ٠,٠٥ مي باشد، لذا بين سطوح تحصـيلي اعضـاي هيئت مـديره و ضعف کنترل داخلي ارتباط معنيداري وجود ندارد.
نتيجه فرضيه : بر اساس نتايج گزارش شده در جدول فوق ، سطح معناداري آماره z مربوط به متغيـر تحصـيلات رئـيس هيئـت مديره برابر ٠,٠١٨١ بوده و کمتر از سطح خطاي مورد پذيرش ٠,٠٥ ميباشد، همچنـين بـا توجـه بـه ضـريب ايـن متغيـر کـه برابر٠,٢٦٦٨-به دست آمده ، رابطه منفي معنيداري ميان متغير تحصيلات رئيس هيئت مديره و ضعف کنترل داخلـي در سـطح اطمينان ٩٥% وجود دارد.