خلاصة:
هدف این مقاله، بررسی تغییرات مختلف قیمتی و درآمدی بر مصرف غذاهای مختلف می باشد. در این مسیر، با استفاده از تابع تقاضای تقریبا ایده آل، تقاضای گروههای عمده خوراکی با استفاده از یک سیستم معادلات همزمان پویا مورد برآورد قرار گرفت. با پیش بینی جمعیت دریک فرایند مجزا، میزان مصرف هر یک از مواد خوراکی پیش بینی شده است. به این ترتیب با پیش بینی تقاضای مواد غذایی می توان دریافت که برای خودکفایی در محصولات خوراکی، برای تولید چه میزان از هر یک از مواد غذایی می بایست برنامه ریزی نمود. نتایج نشان میدهد که با افزایش متناسب قیمت مواد غذایی، بیشترین کاهش مصرف را به ترتیب در گروههای نان و غلات، شیرینیها، روغن و چربیها و لبنیات میتوان انتظار داشت، در حالیکه اگر چنین تغییراتی به صورت تدریجی انجام شود، تنها مصرف لبنیات تا حدودی کاهش خواهدیافت که البته کشش مثبت مصرف این گروهها نسبت به درامد، نشان میدهد که کاهش های گفته شده را میتوان با استفاده از پرداختیهای انتقالی جبران نمود. نهایتا اینکه افزایش قیمت شیرینی و چربیها در بلندمدت تاثیر معنی داری بر مصرف گروه های غذایی و رژیم غذایی خانوارهای ایرانی خواهد داشت.
ملخص الجهاز:
پیشبینی تابع تقاضای گروههای عمدۀ غذایی در ایرانبا ملاحظۀ سناریوهای رشد جمعیت محمد امین کوهبر 1 علی قنبری 2 ، عباس عصاری آرانی 3 ، بهرام سحابی 4 چكيده هدف این مقاله بررسی تغییرات قیمتی و درآمدی بر مصرف مواد غذایی است.
نتایج نشان میدهد که با افزایش متناسب قیمت مواد غذایی، بیشترین کاهش مصرف را بهترتیب در گروههای نان و غلات، شیرینیها، روغن و چربیها، و لبنیات میتوان انتظار داشت، درحالیکه اگر چنین تغییراتی تدریجی انجام شود، فقط مصرف لبنیات تاحدودی کاهش خواهد یافت که البته کشش مثبت مصرف این گروهها نسبت به درآمد نشان میدهد که کاهشهای گفتهشده را میتوان با استفاده از پرداختیهای انتقالی جبران کرد.
همچنین با استفاده از پروژۀ تغییر جمعیت و ضمن استفاده از مصرف کل گروههای مختلف غذایی پیشبینیشده میتوان تقاضای این گروههای مصرفی کل کشور را در سالهای آینده پیشبینی و در سمت عرضه برای خودکفایی در تولید این محصولات برنامهریزی کرد.
2004) الگوی مصرف مواد غذایی در چین را برای این کشور با استفاده از دادههای مقطعی سال 2000 از طریق سیستم تقاضای ترانسلوگ بررسی کردند.
الگوی مورداستفاده در این مطالعه برای تابع تقاضا تقاضای تقریباً ایدهآل بوده که با استفاده از تکنیک همجمعی برآورد شده است.
سیستم تقاضای مورداستفاده تقاضای تقریباً ایدهآل با استفاده از الگوی خودرگرسیونی برداری برآورد شده و نشان میدهد که حذف یارانهها میتواند بر میزان کالری سبد مواد غذایی تأثیر منفی داشته باشد.
نخست، برای پیشبینی مصرف غذا و برآورد تابع تقاضای پویای مواد غذایی از آمارهای هزینه ـ درآمد استفاده شده است.